Ільницька Олена Володимирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олена Володимирівна Ільницька
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 11 лютого 1977(1977-02-11) (47 років)
Місце народження Тернопіль
Роки активності від ? і досі
Громадянство Україна Україна
Національність українка
Професія композиторка, педагог
Освіта Національна музична академія України імені Петра Чайковського
Інструменти фортепіано
Жанр авангардизм
Заклад КАМ і Національна музична академія України імені П. І. Чайковського

Оле́на Володими́рівна Ільни́цька (нар. 11 лютого 1977, Тернопіль) — українська композиторка, педагог, член НСКУ.

Біографія[ред. | ред. код]

Початкову освіту здобула у Тернопільській середній загальноосвітній школі № 1 ім. Івана Франка (19841992) і Тернопільській музичній школі № 2 (19851992, клас фортепіано Т. Каверіної). З 1992 по 1996 пройшла курс навчання у Тернопільському музичному училищі імені Соломії Крушельницької (фортепіанний та теоретичний відділи). 1996-го вступила на композиторський факультет Національної музичної академії України імені Петра Чайковського (клас композиції Івана Карабиця) й закінчила у 2001 році. З 2001-го по 2004 рік Олена Ільницька на асистентурі-стажуванні при кафедрі композиції НМАУ, клас композиції Мирослава Скорика. 2010 року в рамках стипендіальної програми міністерства культури Польщі «Gaude Polonia» вона проходила стажування у Музичній академії імені Кароля Шимановського (Катовиці) у класі композиції Александра Ласоня.

З 2001 року викладає композицію на факультеті музичного мистецтва Київської дитячої Академії мистецтв. Від 2002 року — викладач кафедри композиції НМАУ ім. Петра Чайковського. З 2004-го веде уроки композиції та інших музично-теоретичних дисциплін у Київській дитячій музичній школі № 15. З 2005-го — член Національної спілки композиторів України.

Брала участь у фестивалях сучасної академічної музики, як-от «КиївМузикФест», «Форум музики молодих», «Прем'єри сезону», «Контрасти». 2010 року взяла участь у колективному проекті «Шопен: транскрипції нашого часу», в рамках якого зробила сучасну транскрипцію прелюдії № 15 Des-dur Фридерика Шопена.

У 2019 році взяла участь у восьмому всеукраїнському концертно-музичному проєкті Творча майстерня інтерпретації сучасної музики (НМАУ ім. П. І. Чайковського) з твором «Ноктюрн 1» для фортепіано, який був одним з обов'язкових творів для інтерпретації учасниками конкурсу піаністів та стала володаркою Гран-прі конкурс композиторів у рамках Творчої майстерні інтерпретації сучасної музики.

У 2020—2021 була учасницею міжнародного проєкту Pandemic Media Space, в рамках якого був написаний твір «Clouds in the sky».

У 2015 році твір «Серенада» для скрипки і фортепіано увійшов до збірника творів українських композиторів учасників стипендіальної програми «Gaude Polonia» для скрипки і фортепіано «Барви нової музики в Україні», що вийшов друком у видавництві ["Музична Україна"].

Є автором близько 30-ти обробок українських народних пісень для голосу і фортепіано, а також для хору, що увійшли до збірників «Ой у гаю, при Дунаю» (2015), «Дунаю мій» (2019) (видавництво «Дзеркало світу»).

Творчість[ред. | ред. код]

У доробку О. Ільницької — симфонічні, хорові і камерні твори. Її творчості характерний «філософський підхід і глибина творчого бачення» (Є. Станкович), авторка відзначається «винятковим відчуттям часу і музичної фактури» (Г. Гаврилець)[1]. А. Загайкевич відзначає зацікавлення спектральною музикою[2]. Список творів О. Ільницької містить:

Обробки українських народни пісень для голосу і фортепіано, для голосу з оркестром народних інструментів, для голосу з симфонічним оркестром, для хору. Фортепіанні та вокальні твори для дітей.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Композитор». Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 19 січня 2012.
  2. Таємничий концерт, Алла Загайкевич. krytyka.com. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 27 січня 2020. {{cite web}}: Текст «КРИТИКА» проігноровано (довідка)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]