Індуїзм в Україні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Індуїзм є малочисельною релігією в Україні, яку сповідує 0,1% населення (близько 40 тисяч жителів). Більшість українських індуїстів є вайшнавами, віряни Міжнародного Товариства Свідомості Крішни.

Храм Крішни ISKCON у місті Рівне

Історія[ред. | ред. код]

Історія Товариства свідомості Крішни в країнах пострадянського простору почалася ще в 1971 році після візиту до Москви Бгактіведанти Свамі Прабгупади. Після цього громади Товариства свідомості Крішни стали з'являтися в багатьох містах. Проте Товариство не було зареєстроване через політику державного атеїзму. За роки утисків та репресій у в'язницях та спеціальних таборах побувало близько 50 віруючих-кришнаїтів. Декілька осіб, в тому числі й одна дитина, загинули. Всіх віруючих було реабілітовано відповідно до Закону «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».[1] В 1990 році Рада у справах релігії при Раді Міністрів УРСР зареєструвала першу релігійну громаду крішнаїтів в Україні - Київську.

На 1999 рік в Україні діяло офіційно зареєстровані 32 громади свідомості Крішни, близько 30 проповідницьких центрів, духовна академія, більше 30 благодійних місій "Харе Крішна - їжа життя". У 1993 році було створено Центр громад свідомості Крішни в Україні, який зареєстрований державою в 1995 році.[2]

В 1996 році Державним комітетом України у справах релігій свідотством № 60 було зареєстровано також Духовну академію свідомості Крішни в Україні. Академія готує священнослужителів та служителів інших необхідних спеціальностей для громад свідомості Крішни, а також розробляє наукові та методичні рекомендації, відповідну літературу та надає загальну вайшнавську освіту.

В Україні нараховується нині понад 300 священнослужителів, 120 учнів, близько 5 тисяч активних парафіян, а всього послідовників "свідомості Крішни" понад 40 тисяч.

Храм Нью-Навадвіпа Мандір у місті Київ

Демографія[ред. | ред. код]

За даними опитування Центру Разумкова у 2018 році, відсоток індуїстів складає 0,1%, дещо вищий у Західній Україні (0,2%) і менше 0,1% в інших регіонах[3].

Громади існують зокрема у Києві, Одесі, Львові, Харкові, Дніпрі, Рівному, Вінниці, Тернополі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про реабілітацію жертв репре... | від 17.04.1991 № 962-XII
  2. Віровчення релігійна практика та соціальна орієнтація Товариства свідомості Крішни. vedic-culture.in.ua. Процитовано 6 липня 2023.
  3. razumkov.org.ua (PDF). Центр Разумкова. 2018 http://razumkov.org.ua/uploads/article/2018_Religiya.pdf. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]