Історія «Гобіта»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія «Гобіта»
Назва англ. The History of The Hobbit
Головний предмет твору Гобіт, або Туди і Звідти
Жанр фентезі і есей
Автор Джон Рональд Руел Толкін і John D. Rateliffd
Редактор John D. Rateliffd
Видавець HarperCollins і Гоутон Міфлін Гаркортd
Країна походження  США
Мова твору або назви англійська
Дата публікації 2007
Події розгортаються в місцевості Середзем'я
Тип місця дії вигадана країнаd

Історія Гобіта (The History of The Hobbit) — двотомне дослідження Джона Рателіффа роману Дж. Р. Р. Толкіна «Гобіт». Опубліковане видавництвом HarperCollins у травні та червні 2007 року у Великій Британії. Обидва томи були випущені в США видавництвом Houghton Mifflin 21 вересня 2007 року; 26 жовтня 2007 року був випущений коробковий набір, що поєднує «Гобіта» з «Історією Гобіта». 27 жовтня 2011 року вийшло однотомне видання.

Двотомник містить неопубліковані Толкієном чернетки роману з коментарями Джона Д. Рателіффа.[1] У ньому також детально описано різні редакції Толкіна до «Гобіта», включаючи залишені редакції неопублікованого третього видання твору, призначеного для 1960 року, а також раніше неопубліковані оригінальні карти та ілюстрації, намальовані самим Толкіном.

Зв'язок з історією Середзем'я[ред. | ред. код]

Коли Крістофер Толкін почав видавати «Історію Середзем'я», 12-томну серію, що документує процес творчості Дж. Р. Р. Толкіна під час створення Середзем'я, з текстами, що датуються 1910-ми по 1990-ті роки, він прийняв свідоме рішення не випускати том, який детально описує створення Гобіта. За його словами, Гобіт спочатку не був частиною попереднього легендаріуму його батька і був доданий до нього лише ретроспективно, хоча існування Гобіта назавжди змінило легендаріум.

Оскільки Крістофер Толкін не збирався братися за опубліковане дослідження «Гобіта», у 1980-х це завдання було дано Тауму Сантоскі. Сантоскі мав зв'язок із колекцією матеріалів Толкіна в Університеті Маркетта, де зберігаються оригінальні рукописи. Він помер у 1991 році, і зрештою завдання було передано вченому Інклінгів Джону Д. Рателіффу. Хоча Крістофер Толкін не працював безпосередньо над «Історією Гобіта», ця робота дуже схожа на «літературну археологію» його «Історії Середзем'я».[2]

Рателіфф подав готовий проєкт книги Крістоферу Толкіну, який, схваливши роботу, дозволив опублікувати «Історію Гобіта» разом з іншими творами свого батька.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bertenstam, Åke (1 вересня 2002). A chronological bibliography of the writings of J.R.R. Tolkien.
  2. Books by J.R.R.Tolkien - The History of Middle-earth. Tolkien Library.