Абія блискуча

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абія блискуча
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Підряд: Symphyta
Надродина: Tenthredinoidea
Родина: Пильщики-цимбіциди (Cimbicidae)
Рід: Abia
Вид: А́бія блискуча
Abia nitens
(Linnaeus, 1758)
Посилання
NCBI: 1384719

А́бія блискуча (Abia nitens) — вид комах ряду перетинчастокрилих. Один з 13 видів євразійського роду; один з 4 видів роду у фауні України.

Поширення[ред. | ред. код]

В Україні знайдено у Закарпатській, Житомирській, Київській, Івано-Франківській, Хмельницькій та Черкаській областях. Ареал охоплює також Центральну і Південна Європу, Латвію.

Місця перебування[ред. | ред. код]

Узлісся та галявини широколистяних і мішаних лісів, інколи сухі схили з елементами степової рослинності (Канівський природний заповідник).

Чисельність і причини її зміни[ред. | ред. код]

Чисельність незначна (поодинокі особини). Причини зміни чисельності не з'ясовані. Можливо, внаслідок знищення кормових рослин при надмірному випасанні худоби та суцільному викошуванні трави на узліссі та лісових галявинах.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Літ імаго відбувається у липні — вересні (єдиний вид роду, у якого літ триває і на початку осені). Живиться пилком та нектаром квіток зонтичних. Личинки — на черсакових.

Охорона[ред. | ред. код]

Вид занесений до Червоної книги України. Розріджені популяції охороняються на території Канівського природного заповідника. Необхідно докладніше вивчити особливості біології виду; в місцях його перебування створити ентомологічні заказники. Розмноження у неволі не проводилось.

Джерела інформації[ред. | ред. код]