Алан (ім'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алан
Alan, Ailín
Стать чоловіче ім'я
Значення «скеля» (?), «гарний» (?), «олень» (?), «лисиця» (?)
Походження кельтське
Жіноча форма Алана, Алена, Аліна
Варіанти імені Аллан, Ален, Аллен
Іншими мовами:
англ. Alan
ірл. Ailín
ісп. Alan, Alano
лат. Alanus
фр. Alain
Пошук статей
у Вікіпедії
які починаються з імені
містять ім'я

CMNS: Алан у Вікісховищі

А́лан (англ. Alan) — чоловіче ім'я, поширене в західноєвропейських країнах. Його не слід змішувати з осетинським ім'ям Алан, яке має іранське походження.

Етимологія[ред. | ред. код]

Згідно з основною версією, це ім'я має кельтське походження і порівнюється з ірл. Ailín, значення якого не ясне: можливий зв'язок з ail («скеля, камінь»), álaind («гарний», «красний»), валл. alan («олень») або брет. alan («лисиця»)[1][2].

Це ім'я є канонічним у католицизмі, бо його носили кілька святих (латинізована форма Alanus): св. Алан (лат. St. Alanus) — єпископ Кемпера — і св. Аллен (англ. St. Allen; варіанти — св. Аллан, St. Allan, св. Еліан, St. Elian)[3].

У кельтських країнах і областях, поряд з формою Alan, вживаються і питомі форми: ірл. Ailín («Алін»), шотл. гел. Aluinn («Аллун»), брет. Alaon, Alon («Алаон», «Алон»), валл. Alun, Alyn («Алін»), корн. Allun («Аллун»), менс. Aleyn, Aland («Ален», «Аланд»)[2].

Іменини[ред. | ред. код]

  • За католицьким календарем — 25 листопада, 27 і 31 грудня[4].

Відомі носії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alan, Dictionary.com, архів оригіналу за 21 листопада 2015, процитовано 10 листопада 2017 з посиланням на: Dictionary.com Unabridged, Random House (англ.)
  2. а б Алан. kurufin.ru. Европейские имена: Значение и происхождение. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  3. Кельтские и староанглийские святые
  4. Католический календарь. kurufin.ru. Европейские имена: Значение и происхождение. Архів оригіналу за 24 червня 2021. Процитовано 10 листопада 2017.