Анджело Кабріні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анджело Кабріні
Angelo Cabrini
Народження 14 лютого 1917(1917-02-14)
Павія, Ломбардія, Королівство Італія
Смерть 1 грудня 1987(1987-12-01) (70 років)
Рим, Італія
Країна  Італія
 Королівство Італія
Приналежність Королівські ВМС Італії
Вид збройних сил Військово-морські сили
Звання адмірал
Війни / битви Друга світова війна
Нагороди

Анджело Кабріні (італ. Angelo Cabrini, 14 лютого 1917, Павія — 1 грудня 1987, Рим) — італійський військовик, учасник Другої світової війни, нагороджений Золотою медаллю «За військову доблесть».

Біографія[ред. | ред. код]

Анджело Кабріні народився 14 лютого 1917 року у Павії. Після закінчення ліцею вступив до Військово-морської академії в Ліворно. Закінчив її у званні гардемарина і у лютому 1940 року був призначений на службу на крейсері «Дука дельї Абруцці».

У червні того ж року отримав званні молодшого лейтенанта і був переведений до складу 10-ї флотилії МАС у Ла-Спеції.

26 березня 1941 року брав участь в атаці на бухту Суда, де зосередились значні сили британського флоту. В результаті атаки начиненими вибухівкою човнами були пошкоджені важкий крейсер «Йорк» (згодом добитий німецькою авіацією) та танкер «Періклус» (затонув під час спроби евакуації на ремонт). Проте всі шість італійських бойових плавців, в тому числі Анджело Кабріні, потрапили до полону.

У 1942 році, під час перебування у полоні, отримав звання лейтенанта. Повернувся до Італії у 1945 році, брав участь у війні проти нацистів. Згодом командував групами тральщиків, що здійснювала розмінування поблизу Монфальконе та Градо. Пізніше ніс службу на крейсері «Раймондо Монтекукколі» та навчальному кораблі «Амеріго Веспуччі». У 1952 році отримав звання капітана II рангу і переведений у Військово-морську академію в Ліворно.

У 1956 році був переведений на службу у Генеральному штабі флоту, у 1960 році призначений командувачем 10-ї ескадри корветів, пізніше - капітаном есмінця «Артільєре». У 1961 році призначений військово-морським аташе в посольстві Італії в Іспанії. Того з року отримав звання капітана I рангу. Після повернення в Італії очолив командування 8-ї групи флоту, пізніше командував Командою бойових плавців та водолазів (італ. Comando Subacquei ed Incursori), а згодом Школою корпусу екіпажів військово-морських сил (італ. Corpo degli equipaggi militari marittimi) в Таранто.

Отримавши звання дивізійного адмірала, протягом 1969-1972 років керував Військово-морською академією в Ліворно, потім був заступником командувача військово-морських сил в Ла-Спеції, у 1973 році командував військово-морськими силами на Сардинії та 9-ю дивізією флоту. У 1977 році отримав звання віцеадмірала та переведений в запас.

Помер 1 грудня 1987 року в Римі.

Вшанування[ред. | ред. код]

На честь Анджело Кабріні названий швидкісний патрульний катер Angelo Cabrini (P 420) однойменного типу. Закладений у 2016 році, у 2019 році вступив до складу флоту.

Нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]