Андреас Аркас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андреас Аркас
грец. Ανδρέας Αρκάς
Народився 1766
Патри, Греція
Помер 1825
Миколаїв, Херсонська губернія, Російська імперія
Країна Османська імперія
 Російська імперія
Знання мов грецька і російська
Діти Аркас Захарій Андрійович і Аркас Микола Андрійович

Андрій Еммануїлович Арка́с (грец. Ανδρέας Αρκάς, рос. Андрей Эммануилович Аркас; 1766—1825) — засновник миколаївського роду Аркасів.

Походження[ред. | ред. код]

Слово «Аркас» з грецької означає «аркадієць». Воно пов'язане з назвою давньогрецької провінції Аркадія і сходить до міфології: «Аркас, син Юпітера і Каллісто, цар Аркадії, який отримав від неї свою назву, — перетворений був на ведмедя і взятий з матір'ю на небо, де вони становлять сузір'я: Великої і Малої Ведмедиці».

Згідно з переказами, жителі Аркадії відрізнялися патріархальної простотою вдачі, гостинністю, сердечністю відносин один з одним і військовою доблестю.

Миколаївський рід Аркасів за походженням був знатним, заслужив популярність і повагу своїми справами на користь вітчизни.

Народився Андреас Аркас в місті Патрасі. Восьмирічним хлопчиком османи взяли його в полон і відправили на невільничий ринок. Грецький священник викупив хлопчика. Деякий час жив у свого друга Феохаріса Хаскара.

У 1794 році Андреас Аркас з дружиною, сином-немовлям Захарієм та іншими переселенцями змушений був тікати в Росію з політичних мотивів.

Після численних небезпечних пригод вони дісталися, нарешті, до Миколаєва. Місто в той час тільки почало забудовуватися і заселятися. Відкривши невелику овочеву крамничку, Аркас осів тут зі своїм сімейством.

Незабаром він отримав тут дворянство, придбав невеликий маєток і став викладати історію і грецьку мову в Чорноморському штурманському училищі. Крім цього, він усе життя займався археологією і складанням словника. Досконало володіючи 12-ма мовами, він склав паралельний словник цих мов. Рукопис цього словника зберігався в родинному архіві Аркасів, але в роки революції загубився.

Пізніше А. Аркас був головним перекладачем при штабі Чорноморського флоту.

У родині Аркасів було 9 дітей. Своїм синам він дав ґрунтовне домашнє виховання і всебічну класичну освіту. Він виховав у них працьовитість, вимогливість до себе, самодисципліну, високе почуття офіцерської честі, самовідданість. Він навчив їх цінувати і поважати гідність, цінувати час і невпинно працювати.

Помер Андреас (Андрій) Аркас у Миколаєві в 1825 році в чині колезького секретаря.

Джерела[ред. | ред. код]