Артур Ротштейн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артур Ротштейн
англ. Arthur Rothstein
Артур Ротштейн у 1938
Народження 17 липня 1915(1915-07-17)
Нью-Йорк
Смерть 11 листопада 1985(1985-11-11) (70 років)
  Нью-Йорк
Країна США США
Жанр Фотографія
Навчання Колумбійський університет
Діяльність фотограф, фотокореспондент, викладач університету, журналіст, публіцист
Працівник Farm Security Administrationd і Сиракузький університетd
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Національна галерея Вікторії, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[1], Національна галерея мистецтв, CODA Museumd[2], Photographs in the National Gallery of Artd, Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско[3], Міський музей (Амстердам)[4], Смітсонівський музей американського мистецтва, Центр Гаррі Рансомаd[5], Музей Ґетті і Photography Collectiond[6]

CMNS: Артур Ротштейн у Вікісховищі

Артур Ротштейн (англ. Arthur Rothstein; нар. 17 липня 1915(19150717), Нью-Йорк — пом. 11 листопада 1985, Нью-Йорк) — американський фотограф.

Біографія[ред. | ред. код]

Нащадки колишніх рабів плантації Pettway, штат Алабама, США, 1937.
Нічний Даллас, штат Техас, 1942.

Артур Ротштейн народився в 1915 в Нью-Йорку. Навчаючись в останніх класах школи, захопився фотографією і спорудив у підвалі проявну, де експериментував в галузі техніки. Навчаючись в Колумбійському університеті, організував студентський фотоклуб. Заробляв зніманням фотографій для дисертацій своїх однокашників, був фоторедактором щорічника «Columbian». Ротштейн був учнем Роя Страйкера і в 1935 році, будучи старостою в коледжі, допомагав йому і ще одному університетському професору в зборі та перезнімання фотографій для пекторальної історії американського сільського господарства, яка так і не була опублікована.

Коли Страйкер переїхав до Вашингтона, Ротштейн був першим фотографом, якого він прийняв на роботу. Найпродуктивніший фотограф проєкту, він пропрацював в агентстві п'ять років, його фотографії показували, зокрема, життя фермерів Вірджинії, які були змушені переселитися і поступитися своїми землями національному парку Шенандоа; Даст Боул, ранчо великої рогатої худоби в Монтані, сезонних робітників у Каліфорнії і фермерів-орендарів в Джиз-Бенд, штат Алабама. Він залишив роботу в Адміністрації із захисту фермерських господарств (англ. Farm Security Administration) в 1940 р. і став працювати для журналу «Look».

Артур Ротштейн отримав понад 35 нагород у фотожурналістиці та був членом журі Пулітцерівської премії. Був також засновником і співробітником Американського Товариства Журнальних Фотографів (англ. American Society of Magazine Photographers).

Помер 11 листопада 1985 року.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. http://www.moma.org/collection/works/45024
  2. Badlands. South-Dakota
  3. Artists + Artworks
  4. [geen titel]
  5. https://norman.hrc.utexas.edu/photoPublic/fullDisplay.cfm?CollID=16911
  6. https://web.archive.org/web/http://wallachprintsandphotos.nypl.org/catalog/25263