Бабр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Іркутська 1790 року з офіційним описом у гербовнику Вінклера (ліворуч) і герб Іркутської губернії з «бобровим» офіційним описом з гербовника МВС 1880 року (праворуч).

Бабр — староросійське позначення пантери, тигра, леопарда, запозичене через посередництво тюркських мов з фарсі[1]. Якутською мовою це слово (баабир) означає амурського тигра[2][3]

Як геральдична фігура існувала з 1642 року на гербі міста Якутська, з перенесенням місця розміщення сибірських воєвод з 18 лютого 1690 року стала геральдичним символом міста Іркутська. З перервою використовується в гербах Іркутська, Іркутської губернії, Іркутської області, Іркутського району і деяких колишніх регіонів Іркутської губернії, що входили до її складу в Російської імперії.

Історія[ред. | ред. код]

В офіційно затвердженому імператрицею Всеросійською Катериною Другою 26 жовтня 1790 року на гербі Іркутська зображений тигр з соболем в зубах і з наступним описом (дослівно) : «В срібному полі щита біжить тигр, а в роті у нього соболь. Цей герб старий»[4].

Підміна понять: «бобер» замість «бабр»[ред. | ред. код]

При черговому затвердженні, вже Олександром II, герба Іркутської губернії в Санкт-Петербурзьку герольдію надійшов «з місця» опис герба зі словом «бабр» замість «тигр», що «сибірською говіркою» абсолютно одне і те ж[5]. Невідомий чиновник Герольдії в описі «виправив» «а» на «о», і вийшло «бобер, що несе в зубах соболя». Таким герб губернії був Найвище затверджений 5 липня 1878 року[5].

Неточність ніхто не помітив, оскільки день затвердження герба — 5 липня 1878 року — був унікальним в російській геральдиці: цар у Царському Селі одночасно затвердив 46 гербів територій Російської Імперії (35 губернських і 11 обласних)[4], тобто понад половини гербів з усіх існувавших на той момент губерній (83-х)[6].

Слід зазначити, що, попри це, художниками ніколи не було намальовано жодного зображення іркутського герба з бобром. Замість цього «бабру» в гербі прималювали великий, схожий на бобровий, хвіст і перетинчасті задні лапи, створивши нову міфічну тварину, яку можна умовно назвати «геральдичним бабром».

Сучасність[ред. | ред. код]

Помилку в одну літеру в описі герба було виправлено тільки при затвердженні його в 1997 році, тобто вона протрималася 119 років. Але при цьому донині бабр на офіційних гербах Іркутська і Іркутської області являє собою чорного звіра, що з вигляду нагадує куницю з червоними очима, а зовсім не тигра.

Дана обставина є відмінною рисою символіки міста та області і особливою місцевою визначною пам'яткою, що робить Іркутськ і Іркутську область унікальними в історії геральдики.

Також цікавий опис міського герба 2011 року: чорний колір символізує «смиренність, розсудливість і скромність», а червоний — «хоробрість, мужність і безстрашність». Пропонувалося змінити опис кольорів бабра (але не самі кольори), оскільки за описом виходить, що скромний чорний бабр тримає в зубах хороброго червоного соболя[7].

У рекламі і масовій культурі[ред. | ред. код]

Зараз бабр часто використовується як символ приналежності Іркутську. Як офіційний символ бабр може бути: на покажчиках меж при в'їзді в Іркутську область, на відзнаці губернатора області, на нагородах області, на будівлях і в залах засідань органів влади, на офіційних бланках, печатках, обласних друкованих виданнях, в місцях проведення офіційних церемоній і урочистих заходів[7].

Пам'ятник бабру[ред. | ред. код]

У лютому 2011 року міська дума Іркутська ухвалила рішення встановити скульптуру «Бабр» на з'їзді зі старого Ангарського моста, на місці монументальної композиції «Кіровський район Іркутська». Пам'ятник мав бути встановлений до 350-річчя міста, що відзначалося в 2011 році. Скульптура повинна була бути роботи Даші Намдакова[8][9], але його проект не сподобався депутатам. Відкриття пам'ятника було перенесено на 2012 рік. Орієнтовна його вартість — 8 млн рублів. 5 жовтня 2012 року фігуру «Бабра» було встановлено в Іркутську на перетині вулиць Сєдова, 3-го липня, Леніна в 130-му кварталі Іркутська[10].

Див. такоже[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ефремова Т. Ф. Новый словарь русского языка. — М.: Русский язык, 2000.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Використовується вже в «Ходінні» Котова. Див. Бабр // Этимологический словарь русского языка = Russisches etymologisches Wörterbuch[ru] / авт.-сост. М. Фасмер ; пер. с нем. и доп. чл.‑кор. АН СССР О. Н. Трубачёва, под ред. и с предисл. проф. Б. А. Ларина. — Изд. 2-е, стер. — М. : Прогресс, 1986. — Т. I. — С. 100. (рос.)
  2. http://sakhatyla.ru/ Якутський словник. Архів оригіналу за 29 вересня 2015. Процитовано 26 травня 2022.
  3. Пекарский Е. К. Словарь якутского языка/ 2-е изд. — М., 1959. — Т. 1. — С. 323. — 1280 с.
  4. а б фон-Винклер П. П. Гербы городов, губерний, областей и посадов Российской Империи, внесенные в Полное Собрание законов с 1649 по 1900 год / Ответ. Дозволено цензурою. С.-Петербург, 20 Июля, 1899 года. — СПб. — Издание книготорговца Ив. Ив. Иванова, Типография И. М. Комелова, Пряжка д. 3, 1899. — 312 с.
  5. а б Оленин Р. М., Карманов В. В. http://www.priozersk.ru/1/text/0024.shtml [Архівовано 27 листопада 2018 у Wayback Machine.] История гербовой символики Приозерья. К 270-летию официального утверждения Корелъского и Кексголъмского гербов, созданных Франциско Санти. 1729 г|год=1999
  6. Гербовник Министерства внутренних дел (Гербы губерний и областей Российской Империи. Печатано по распоряжению Министра Внутренних Дел. — СПб., 1880). Содержит цветные изображения и описания гербов всех губерний и областей Российской Империи, существовавших на 1880 год.
  7. а б На гербі Іркутської області скромний бабр не повинен тримати в зубах хороброго соболя [Архівовано 24 листопада 2018 у Wayback Machine.]. // ИА «Байкал Инфо», 1 марта 2011 года.
  8. «В Іркутську з'явиться пам'ятник Бабру …». Vesti.irk.ru, 24 лютого 2011[недоступне посилання з лютого 2019]
  9. «Іркутськ — ареал казкового бабра Даші Намдакова». Архів оригіналу за 5 вересня 2017. Процитовано 5 грудня 2018.
  10. "Скульптуру бабра встановили ". Іркутськ — Регіональний портал міської адміністрації, 5 жовтня 2012 року. Архів оригіналу за 14 липня 2014. Процитовано 5 грудня 2018.

Коментарі[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]