Єдиноріг (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Єдиноріг — геральдичний символ обережності, обачності, розсудливості, чистоти, непорочності, строгості, суворості[1]. Пара єдинорогів є щитотримачами в гербі Шотландії, по одному — в державних гербах Великої Британії і Канади.

Використання[ред. | ред. код]

Він фігурою схожий з конем і відрізняється від нього рогом, яким озброєна його голова, і борідкою. Якщо єдиноріг мав корону, то не на голові, а на шиї, у вигляді нашийника. У геральдичних книгах єдиноріг уподібнений відважному солдату, «який скоріше готовий загинути, ніж живим потрапити у руки ворога». Існувало й інше метафоричне тлумачення єдинорога на гербі середньовічного лицаря: «від хороброго чоловіка вороги біжать, як отрута від чудесного рога». Це і прообраз чернечого життя, прагнення до усамітнення. Зв'язок символіки єдинорога з Дівою Марією і Ісусом Христом високо цінувалася, через що деякі середньовічні автори висловлювали думку, що єдиноріг не повинен бути заплямований встановленням його зображення на щит або нашоломник.

Однак до XVIII сторіччя фігура геральдичного єдинорога набула популярність у родових гербах[2]. Іноді гербовий знак єдинорога влади дарували майстру чи торговій компанії за найвищу якість товару. Єдиноріг називається притуленим (accule), коли він стоїть прямо з піднятими передніми ногами, і в оборонному положенні (en defense), коли хоче як би захиститися своїм рогом. В інших видах зустрічався рідко.

Україна[ред. | ред. код]

На гербі міста Заліщики зображена Заліщицька ратуша та єдиноріг над нею. Єдиноріг символізує мужність та військову звитягу, а також уособлює швидкість коня та ударну силу рогу бика. Герб можна побачити в Заліщиках при в'їзді в місто з півдня (висота ~4 метри).

Візантія[ред. | ред. код]

Візантійські імператори у державній символіці в поєднанні з двоголовим орлом вживали чотири герби найбільших префектур колишньої Римської імперії, а саме: орла Італії, грифа Галлії, єдинорога Азії і лева Іллірії[3]

Росія[ред. | ред. код]

На золотих російських монетах зображувався починаючи з часів великого князя Московського Івана III і закінчуючи правлінням царя Олексія Михайловича Романова (починаючи від Лжедмитрія I карбувався також на срібних монетах). З 1562 р. єдиноріг зображується на грудях двоголового орла, нарівні зі святим Георгієм, таким чином в дану епоху їх семантика була рівнозначною.

Символ єдинорога міститься на двосторонніх державних печатках царя Івана Грозного: Великий (від 1562 р.) і Малій (від 1571 р.), також Великих державних печатках царів Бориса Годунова, Лжедмитрія, Михайла Федоровича, Олексія Михайловича, на печатці Великого палацу часу царювання Михайла Федоровича. Печаткою з єдинорогом скріплювалися листи Івана Грозного, що мають особистий характер, наприклад листування з Кирило-Білозерським монастирем[4].

Єдинорога також зображено на спинці трону Грізного царя, на церемоніальних сокирах, сідлах, віконних наличниках палаців, на гербах російських дворянських родів Баташевих, Бонч-Бруєвичів, Верігіних, Кудрявцевих, Остафьєвих, Романівських, Стрекалових, Тургенєвих, Шувалових, як щитотримач включений у герби Болтинових, Єрмолових, Козловських, Салтикових, Лоріс-Мелікових.

Інші держави[ред. | ред. код]

Крім того, присутній на гербах міст: Лисьва (Росія), Сен-Ло (Франція), Лішніць (Чехія) , Віштутіс і Меркін (Литва), Рамош (Швейцарія), Егер (Угорщина) , Швебиш-Гмюнд і Гінген-на-Бренці (Німеччина) зображений в гербі канадської провінції Ньюфаундленд.

В гербі Казахстану зображений тулпар — легендарна істота, що сполучає ріг єдинорога і крила Пегаса.

Галерея[ред. | ред. код]

Нині також зустрічається у назвах і на логотипах деяких громадських організацій.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Журнал «Вокруг света» № 4 (апрель 1990). Рубрика «Геральдический альбом» [Архівовано 1 травня 2010 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Стивен Слейтер «Геральдика. Иллюстрированная энциклопедия» (2-е издание), — М., «Эксмо», 2008, стр. 91. ISBN 978-5-699-17805-6
  3. Köhne v. В. Das Kaiserlich Russische Reichs-Wappen. Reiter und Doppel-Adler (Hierzu zwei Tafeln). Berlin, 1882, S. 4. Ця стаття з невеликими скороченнями і без малюнків була поміщена в газеті St. Petersburger Zeitung, № 143, 146, 148, 149, 152, в травні і червні 1882 р.
  4. Ларионов В. «Загадка белого единорога с печати белого царя». Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 13 квітня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fox-Davies, Arthur Charles. A Complete Guide to Heraldry. London: T.C. & E.C. Jack, 1909.
  • Слейтер Стивен. Геральдика. Иллюстрированная энциклопедия" (2-е издание). -М.: Эксмо, 2008. ISBN 978-5-699-17805-6
  • Джованни Санти-Мадзини Геральдика. История, терминология, символы и значения гербов и эмблем, АСТ, Астрель, 2007. — 594 с. ISBN 978-5-17-027393-5, 978-5-271-10044-4, 88-370-2290-5 (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Єдиноріг (геральдика)