Беліашвілі Акакій Іонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акакій Іонович Беліашвілі
груз. აკაკი იონას ძე ბელიაშვილი
Народився 24 квітня 1903(1903-04-24)
Чиатура
Помер 14 грудня 1961(1961-12-14) (58 років)
Тбілісі, Грузинська РСР, СРСР
·автомобільна аварія
Поховання Дідубійський пантеон
Громадянство СРСР СРСР
Національність грузин
Діяльність письменник, сценарист
Alma mater Кутаїська класична гімназіяd і Тбіліський політехнічний інститут[d]
Мова творів грузинська
Жанр роман
Magnum opus «Бесікі»
Брати, сестри Lado Beliashvilid
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора орден «Знак Пошани»

Акакій Іонович Беліашвілі (груз. აკაკი იონას ძე ბელიაშვილი; 24 квітня 1903, Чиатура — 14 грудня 1961) — радянський грузинський письменник та сценарист.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в родині гірничого техніка, Іонії Беліашвілі, який брав активну участь в революційній боротьбі. У 1913 році поступив до Кутаїської гімназії — єдиного на той час середнього навчального закладу Західної Грузії, де викладання велося грузинською мовою. Ще навчаючись в гімназії А. Беліашвілі почав писати оповідання і прозові мініатюри для учнівських рукописних альманахів, у яких сам був ініціатором їх створення і активним співробітником. Разом з іншими молодими літераторами видавав літературно-художній журнал. По закінченні гімназії в 1921 році, А. Беліашвілі переїхав до Тбілісі, де вступив на гірничий факультет Закавказького політехнічного інституті.

Декілька років працював маркшейдером на гірничорудних підприємствах.

Професійну літературну діяльність розпочав у 1927 році.

У 1920-ті рр.. входив до групи грузинських футуристів «Лівизна». Був у числі перших і найактивніших співробітників першого грузинського радянського літературно-художнього журналу «Мнатобі» («Світоч»). На сторінках журналу було опубліковано перший великий белетристичний твір Беліашвілі — «Дев'ять центрів» — пригодницький роман про поєдинок двох світів — революційного і реакційного. У 1937 опублікував оповідання, в яких малював побутові картини, трудове життя грузинського народу, висміював пережитки минулого. В історичному романі «Бесікі» (1942—1947), присвяченому життю поета і політичного діяча Бесікі Габашвілі, відображені бурхливі події в Грузії XVIII століття, боротьба проти османських і перських завойовників, відтворено образ царя Іраклія, далекоглядного політика і безстрашного полководця. Цей же період зображений у романі «Золотий намет» (кн. 1, 1952). Романи «Перевал» (1956) «Руставі», (ч. 1-2, 19591960), «Швідкаці» (1960) присвячені радянській тематиці.

У 19411949 — начальник сценарного відділення кіностудії «Грузія-фільм».

14 лютого 1961 року (за даними Великої радянської енциклопедії — 14 грудня), повертаючись зі Мцхети до Тбілісі, він став жертвою автомобільної катастрофи.

Похований в Дідубійському пантеоні письменників і громадських діячів.

Сценарії[ред. | ред. код]

Написав сценарії до фільмів:

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагороджений 2 орденами.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

У Тбілісі ім'ям Акакія Беліашвілі названа одна з вулиць.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Санадирадзе А. Акакий Белиашвили, Тб., 1958.

Джерела[ред. | ред. код]