Битва біля Красника

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва біля Красника
Schlacht von Kraśnik
Галицька битва
Східний фронт
Австрійська пропагандистська листівка про битву біля Красника.
Австрійська пропагандистська листівка про битву біля Красника.

Австрійська пропагандистська листівка про битву біля Красника.
Координати: 50°55′ пн. ш. 22°13′ сх. д. / 50.917° пн. ш. 22.217° сх. д. / 50.917; 22.217
Дата: 23-25 серпня 1914
Місце: Красник, Королівство Польське (сучасна Польща)
Результат: перемога австро-угорської армії
Сторони
Антанта:
Російська імперія
Четверний Союз:
Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Командувачі
Росія Зальца А. Є. Австро-Угорщина В. Данкль
Австро-Угорщина К.фон Кірбах
Австро-Угорщина П.фон Брлог
Військові формування
Росія 4-та армія Австро-Угорщина 1-ша армія
Військові сили
104 піхотних батальйони
100 ескадронів
350 гармат
144 піхотних батальйони
71 ескадрон
354 гармати
Втрати
~ 60 000 о/с ~ 40 000 о/с

Битва біля Красника (нім. Schlacht von Kraśnik) — битва між військами 1-ї армій генерала кінноти В. Данкля австро-угорської армії проти російської імператорської 4-ї армії генерала Зальца А. Є. в районі Красника в ході стратегічної Галицької битви на Східному фронті за часів Першої світової війни. Перша перемога Австро-Угорщини у війні, командувач армії генерал В. фон Данкль якийсь час вшановувався як національний герой.

Битва біля Красника. Зайончковский, Андрей Медардович

Хід битви[ред. | ред. код]

7 (20) серпня 1914 1-ша австро-угорська армія генерала В.Данкля рушила з рубежу р. Сян у північно-східному напрямку. Найближчим завданням її було подолання розташованої уздовж правого берега річки важкопрохідної Таневської лісосмуги, що мало створити вигідні умови для подальшого наступу. Російське командування, отримавши відомості про появу ворожих роз'їздів з боку Таневських лісів, 10 (23) серпня направило на північний захід від Любліна 4-ту армію А.Зальца із завданням розбити виявленого противника на ділянці Заклікув, Янів, Фрамполь і потім наступати до Перемишля. Взаємні пересування військ сторін привели до запеклого зустрічного бою, який спалахнув 10-11 (23-24) серпня в районі на південь від Красника.

Вранці 10 (23) серпня з'єднання I і V корпусів австро-угорської армії атакували частини 14-го російського корпусу, котрі рухалися від Красника. Завзятий бій тривав до вечора. Під натиском переважаючих сил австро-угорців росіяни змушені були відступити. На наступний день В. Данкль наказав продовжувати наступ, намагаючись охопити правий фланг 4-ї армії. Генерал А.Зальца вирішив, обороняючись 14-м корпусом у Красника, атакувати центр і правий фланг противника військами 16-го і Гренадерського корпусів. Обидві сторони виявили велику наполегливість, щоб здійснити свої задуми. Бойові зіткнення протікали зі змінним успіхом. Армія В.Данкля створила загрозу охоплення армії А.Зальца з флангів. Після дводенних важких боїв російські відійшли і 12 (25) серпня зосередилися на позиціях у 20-45 км на південний захід і на південь Любліна.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]