Битва під Олешшям

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва під Олешшям
Дата: травень 1223 року
Місце: Біля Олешшя
Результат: Перемога військ Русі
Сторони
Русь Монгольська імперія
Командувачі
Мстислав Удатний
Данило Галицький
Гемебек
Військові сили
1 тисяча кіннотників, імовірно із раті. невідомо


Битва під Олешшям — битва між військами Київської Русі і Монгольської імперії що відбулася в травні 1223 року біля торгового міста Олешшя котра завершилася перемогою руських військ.

В травні 1223 року на лівому березі Дніпра з'явився передовий монгольський підрозділ на чолі з Гемебеком[1]. Руським князям стало зрозуміло, що військо монголів вже вийшло з Криму, який монгольські полководці Субудай та Джебе захопили ще в 1222 році, здобувши найбільшу фортецю півострова — Судак(Сугдей). Імовірно, саме там завойовники перезимували. Тоді князь Мстислав Удатний та Данило Галицький з тисячею кіннотників перейшли Дніпро і пішли у наступ на монголів[2]. За припущенням деяких дослідників битва відбулася майже на місці сучасного міста Гола Пристань.

Руські війська перемогли монголів і переслідували їх до так званого Кургану Половецького (імовірно, поблизу села Пам'ятне Голопристанського району; ця місцевість пізніше була названа татарами Мезарлитепе — Могильна гора). Монголи спробували заховати Гемебека в кургані, але русини знайшли його і передали половцям, котрі стратили його[3].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. ОЛЕШШЯ
  2. Давньоруське Олешшя і козацькі Олешки. Архів оригіналу за 19 лютого 2020. Процитовано 18 червня 2016.
  3. Переяславське князівство. Архів оригіналу за 4 лютого 2017. Процитовано 18 червня 2016.