Валлійський дракон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валлійський дракон (І-Драйг Гох)

Валлійський дракон (валл. Y Ddraig Goch, дослівно Червоний дракон) — національний і геральдичний символ Уельсу, також присутній на національному прапорі Уельсу.

Історія[ред. | ред. код]

Червоний валлійський дракон був символом Уельсу з раннього Середньовіччя і зберігався в народній пам'яті через поеми, пісні та легенди.[1] Через помилку в «Есе про Давнє й Сучасне використання Геральдики» Александера Нісбета помилково вважається, що в якості емблеми він використовувався ще за часів правління короля Гвінеду Кадваладра Побожного приблизно з 655 року н.е.[2] Дракона в якості свого символа використовували також давні правителі бритів, зокрема Мелгун Гвінед, Мінідог Багатий і Уріен.

Червоний дракон згадується у Мабіногіоні в повісті «Ллід і Ллевеліс» (валл. Lludd a Llefelys), де він бьється з білим драконом, а королі Ллід і Ллевеліс хитрістю позбуваются від них, тим самим рятуючи Британію.

В Історії бритів Неннія (приблизно 829 рік н.е.) боротьба червоного і білого драконів символізує боротьбу відповідно валлійців і англійців, причому перемога червоного дракона стала символом приходу Утера Пендрагона, батька легендарного короля Артура.

У 1485 році, після перемоги в битві при Босворті, претендент на трон Генріх Тюдор, щоб підкреслити свій валлійський рід та заручитися допомогою валлійської знаті, використав червоного дракона на біло-зеленому фоні. Згодом дракон Кадваладра опинився на гербі Тюдорів і навіть почав зображатись на золотих монетах Генріха VII.

У 1800 році Георг III затвердив геральдичний бейдж з зображеним драконом.

У 1953 році до Королівського знаку Уельсу з червоним драконом було додано підв'язку зі словами «Червоний дракон надихає дію» (валл. «Y Ddraig Goch Ddyry Cychwyn»), а сам знак увінчано короною Святого Едуарда.

На законодавчому рівні червоного дракона як символ Уельсу затвердили лише у 1959 році[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hall's Сhronicle, с.422. Едвард Голл. Процитовано 27 листопада 2023.
  2. An essay on the ancient and modern use of armories, с.175. Александер Нісбет. Процитовано 27 листопада 2023.
  3. Як червоний дракон опинився на прапорі Уельсу?. BBC News Україна. Процитовано 14 липня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]