Вальтер Денен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вальтер Денен
Walter Dehnen
Alma mater Гайдельберзький університет
Галузь астрономія
Заклад Лестерський університет,
Інститут астрономічних обчислень

Вальтер Денен (нім. Walter Dehnen) — німецький астроном, спеціаліст із зоряної динаміки. Працює в Інституті астрономічних обчислень в Гайдельберзькому університеті.

Біографія[ред. | ред. код]

Вальтер Денен здобув ступінь доктора філософії в Гейдельберзькому університеті в 1994 році, захистивши під керівництвом Ортвіна Герхарда дисертацію «Динамічні моделі для еліптичних галактик»[1]. Потім працював постдоком в Оксфордському університеті, Інституті астрономії імені Макса Планка в Гайдельберзі і Потсдамському астрофізичному інституті Лейбніца. 2003 року став лектором, а 2006 — професором у Лестерському університеті у Великій Британії. З 2018 по 2020 рік він був запрошеним професором у Мюнхенському університеті Людвіга-Максиміліана. 2020 року став керівником дослідницької групи в Інституті астрономічних обчислень в Гайдельберзі[2].

Наукові результати[ред. | ред. код]

Денен досліджував динаміку еліптичних галактик, а пізніше — Чумацького Шляху. Він виявив існування багатьох рухомих груп зір в околицях Сонця за даними космічного телескопу «Гіппаркос» і започаткував їхню інтерпретацію як резонансів з обертанням бару Чумацького Шляху[2].

Брав участь у багатьох дослідженнях динаміки галактик й акреції газу на надмасивні чорні діри. Започаткував кілька широко застосованих чисельних удосконалень у гідродинаміці згладжених частинок і задачі N тіл[2].

Займався динамічною структурою Чумацького Шляху, захопленням міжзоряних об'єктів у Сонячну систему, динамікою ядер зоряних скупчень навколо надмасивних чорних дір[2].

Дивіться також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]