Ван Хуей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ван Хуей
трад. китайська: 王翬
«Річковий пейзаж»
Псевдо Ван Шигу (王 石谷), Ген'янь-саньжень (耕 烟 散 人)
Народився 1632(1632)
Чаншу, Suzhou Prefectured, Nanzhilid, імперія Мін[1][2]
Помер 1717(1717)
Чаншу, Suzhou Prefectured, Jiangsud, Династія Цін[2] або Пекін, Династія Цін[1]
Підданство Династія Цін
Діяльність художник
Галузь Шань-шуй
Вчителі Ван Цзянь, Ван Ши-мін і Yang Jind
Знання мов китайська[3]
Членство Six Masters of the early Qing periodd і Співдружність чотирьох Ванів
Напрямок Yushan Schoold[4]
Жанр пейзаж[1]
Magnum opus Kangxi Emperor's Southern inspection toursd, Hut in the Autumn Raind, Clearing Autumn Sky over a Fishing Villaged, The Beauty of Green Mountains and Riversd і Tree in Autumn and Crowsd
Батько Ван Юньін
У цьому китайському імені прізвище (Ван) стоїть перед особовим ім'ям.

Ван Хуей (王翬, 1632 — 1717) — китайський художник часів династії Цін, член «співдружності чотирьох Ванів».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1632 році у провінції Цзянсу. Походив з родини живописців. Спочатку навчався у батька Ван Юньіна, згодом у відомого художника Ван Ши-міна. Після відновлення маньжурами Академії живопису він по протекції свого вчителя увійшов у її штат. Після цього більшу частину життя працював тут, виконуючи замовлення імператорів та знаті. Помер у 1717 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Картини Ван Хуея (відомо близько 200 робіт) різноманітні за форматом, композиційним схемам і стилістиці. Серед них є і так звані панорамно—монументальні пейзажі, що викликають у пам'яті сувої відомих майстрів X—XI ст. Фань Куана, Лі Чена і Го Сі, наприклад, «Цин чжан яо лин ту», «Зелені піки й червоно—нефритовий ліс», 108,4 х54, 3 см, папір, туш, фарби. Шанхайський художній музей.

Ван Хуей писав камерні композиції, витримані в стилі юаньского пейзажиста Ні Цзаня — альбомний аркуш з річковим пейзажем, 39х53 см, папір, туш. Музей Гіме, Париж. Особистість художника проявляється в нюансах, цілком достатніх для затвердження його творчої індивідуальності, очевидною в несподіваному поєднанні елементів умовно—архаїзованого пейзажу (типових для академічного живопису X—XI ст. Складчастих гір і скель химерних силуетів), і сучасних художнику реалій. До останніх відноситься зображення гавані з європейськими кораблями в горизонтальному сувої, що отримав назву «Літній пейзаж» (шовк, туш, фарби. Державний Ермітаж, м.Санкт-Петербург).

Ван Хуей працював у побутовому жанрі, традиційно обозначаемом як жень-у (人物, «живопис фігур»), ставши для Цінської академічної школи засновником традиції панорамних творів, присвячених парадній стороні придворного життя маньчжурського часу. Приклад тому — горизонтальний сувій «Кансі нань сюнь ту» («Інспекторська поїздка [імператора] Кансі на південь», 88,1 х36, 5 см, шовк, туш, фарби), створений Ван Хуеєм у співавторстві з кількома іншими художниками-академістами.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Matthias Reichert: Literatenmaler der Qing-Zeit. S. 246f in: Lothar Ledderose (Hg.): Palastmuseum Peking. Schätze aus der Verbotenen Stadt. Insel Verlag. Frankfurt am Main. 1985. ISBN 3-458-14266-5
  1. а б в http://www.artnet.com/artists/wang-hui-3/
  2. а б https://doi.org/10.1093/gao/9781884446054.article.T090615
  3. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  4. https://en.dpm.org.cn/exhibitions/travel/1483.html