Велика Окружна дорога (Київ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Велика Окружна дорога

Вели́ка Окружна́ доро́га — автомобільна магістраль в Києві, кільцева автомобільна дорога, що проходить західним кордоном міста, більшою частиною поза межами міської забудови. Об'єднує Дніпропетровський, Одеський, Житомирський та Гостомельський напрямки.

Траса Великої Окружної дороги Києва[ред. | ред. код]

Починаючи від транспортної розвязки зі Столичним шосе, за годинниковою стрілкою:

Історія будівництва[ред. | ред. код]

Окремі ділянки Великої Окружної дороги були прокладені ще на початку XX століття (Церковна вулиця[2] на території Святошинських дач від північної межі Святошинського кладовища до нинішнього Берестейського проспекту, 4-та просіка в Святошині), але основні роботи щодо їх об'єднання і реконструкції в єдину трасу були проведені в 1960—70-х роках. Будівництво Великої Окружної дороги наразі не завершено, хоча й було передбачено ще Генеральним планом розвитку м. Києва у 1966 році[3]. Дорога прокладена лише правобережною частиною міста (за винятком ділянки на Оболоні), для переходу на лівий берег Дніпра потрібно спорудження двох нових мостових переходів північніше Оболоні і на південь від Осокорків. Роботи із замикання дороги відкладені на невизначений термін.

У 2019 році добудували і відкрили для руху ділянку Великої Кільцевої дороги на північ від Мінського масиву до вулиці Сім'ї Кульженків, яку в перспективі планується продовжити в бік Оболоні і Вигурівщини-Троєщини. У 2021 році добудували і відкрили продовження до вулиці Богатирської з двома мостами: через залізницю в бік Вишгорода та власне через вулицю Богатирську.

5 грудня 2023 року відкрили нову частину Великої кільцевої дороги від вулиці Богатирської до Оболонського проспекту. Столична влада взяла на себе зобов’язання зробити під’їзну дорогу до тунелю під річкою Дніпро, який сполучатиме лівий і правий береги і виходитиме на Троєщину. Тунель – це проєкт Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури. І агентство має його побудувати. У столичній владі обіцяють зменшення заторів на вулиці Богатирській, бо частина транспорту піде вже новою ділянкою. Загальна протяжність побудованих трьох нових ділянок становить три кілометри. Тієї, що відкрили сьогодні, – понад кілометр.[4]

Характеристики магістралі[ред. | ред. код]

Дорога переважно 6- і 8-смугова. На трасі споруджено дев'ять транспортних розв'язок зі шляхопроводами через автомагістралі, залізничні та трамвайні колії. На трасі розташовано дві площі — Гостомельська та Одеська, станція метро «Академмістечко», станція швидкісного трамвая «Кільцева дорога», станція метро «Теремки» поблизу Одеської площі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]