Волинська Богородиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Волинська Богородиця
Творець: невідомий кінця 13 ст.
Час створення: злам 13-14 ст.
Розміри: 85 × 48 см
Матеріал: темпера на липовій дощці
Техніка: малювання
Зберігається: Київ, Україна
Музей: Національний художній музей України

«Волинська Богородиця» («Волинська Богородиця Одигітрія») — старовинна ікона богородичного циклу, знайдена в Україні у Волинській області. У Православній Церкві України її пам'ять вшановують 13 липня.[1]

Знахідка[ред. | ред. код]

Експедиція науковців з Києва 1962 року досліджувала сакральні споруди Волинської області (діючі та покинуті[2]) перед новою хвилею нищення сакральних споруд, ініційованої комуністичною владою з Кремля. В Покровській церкві міста Луцьк звернули увагу на темну ікону у вівтарі. Надто стара дошка і нашарування фарб були вказівкою на старовинність твору. Ікону придбав Київський музей українського образотворчого мистецтва (Національний художній музей України).

Реставрація і музейний показ[ред. | ред. код]

Стилістичний аналіз довів, що ікона має походження від місцевої, волинської школи малярства, орієнтованої на візантійські зразки. Інша місцева школа, холмсько-перемишлянська, була орієнтована на західноєвропейські зразки. Мистецтвознавець Г. Логвин датував твір кінцем ХІІІ початком XIV століття. Наукову реставрацію ікони провів Микола Перцев, реставратор темперного живопису з міста Ленінград[3]. Реставратор познімав зайві нашарування фарб та зміцнив паволоку, нанесену на дошку, виготовлену з липи. Первісна дошка мала прямокутну форму, верхні кути якої відпиляли після XIV століття. Реставратори відновили втрачені кути без поктриття їх фарбами. Сучасні розміри ікони 85 на 48 см. У ікони давно почалось нове життя, вона починає нині музейну експозицію закладу.

Вшанування в православ'ї[ред. | ред. код]

У Православній Церкві України ікону Волинської Богоматері вшановують 13 липня.[1] На честь цієї ікони відзначають свято громади ПЦУ в Луцьку: комунальне підприємство «Луцький центр первинної медичної допомоги №3» — вул. Стефаника, 3а. А також парафії ПЦУ в селах Богушівка, Брониця і Куликовичі.[1]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Степовик Д. «Скарби УкраЇни», Київ, «Веселка», 1990

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в https://pravoslaviavolyni.org.ua/novyna/13-lypnia-ikony-volynskoi-bohomateri. pravoslaviavolyni.org.ua. Процитовано 14 липня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Степовик Д. «Скарби УкраЇни», Київ, «Веселка», 1990, с. 45
  3. Степовик Д. «Скарби УкраЇни», Київ, «Веселка», 1990, с. 46

Див. також[ред. | ред. код]