Вузькорот червоносмугий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вузькорот червоносмугий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Підряд: Neobatrachia
Родина: Карликові райки
Рід: Phrynomantis
Вид: Вузькорот червоносмугий
Phrynomantis bifasciatus
Smith, 1847
Синоніми
Dendrobates inhambanensis
Посилання
Вікісховище: Phrynomantis bifasciatus
Віківиди: Phrynomantis bifasciatus
EOL: 313950
ITIS: 664646
МСОП: 57951
NCBI: 143656

Вузькорот червоносмугий (Phrynomantis bifasciatus) — вид земноводних з роду Phrynomantis родини Карликові райки.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 4—6,5 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиці більші за самців. Голова пласка і відносно вузька. Барабанна перетинка не перевищує в діаметрі розмір ока. Тулуб сплощений, лапи подовжені, тонкі. Невеликі перетинки розвинені тільки в основі пальців на задніх кінцівках. Пальці округлі в перетині, на кінцях розширені у невеликі диски. Шкіра гладенька. По чорному або темно-сірому фону спини розкидані помаранчеві або червоні плями неправильної форми. З боків тіла від очей до задніх кінцівках проходять дві широкі яскраво-помаранчеві або червоні смуги. Малюнок черева складають білуваті плями на сірому фоні. Таке контрастне забарвлення має явний попереджувальний характер: шкірні виділення цієї амфібії отруйні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє зволожені частини саван поблизу водойм, а також плантації культурних рослин. Активна вночі. День проводить в схованках: норах гризунів, у листової підстилці, під поваленими деревами, в пазухах великих листя рослин, зокрема бананів. Живиться дрібними комахами, в першу чергу, мурахами. Не стрибає, по горизонтальній площині пересувається кроком, повільно переставляючи кінцівки. Добре лазить, утримуючись присосками на лапах і черевом на похилих поверхнях.

У разі небезпеки приймає загрозливу позу, роздуваючи і вигинаючи догори підняте на лапах тіло і опускаючи голову додолу.

Самиця відкладає до 1000 яєць.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширений у Східній і Південній Африці, від Кенії до північної частини Південно-Африканської Республіки, на захід до Анголи та Намібії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (2011). Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist.. Species 2000: Reading, UK.. Retrieved on 24 september 2012.