Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ІБРАГІМА ШИШМАН-ПАШІ КАМПАНІЯ 1675

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ІБРАГІМА ШИШМАН-ПАШІ КАМПАНІЯ 1675 — вторгнення турец.-татар. військ на тер. Правобережної України та Зх. України під час польс.-турец. війни 1672—76 (див. Польсько-турецькі війни 16—18 століть). У трав. 1675 султан Мегмед IV наказав турец. полководцеві Ібрагіму Шишман-паші на чолі 60-тис. армії вирушити в Україну. Протягом літа той завоював Рашків та Могилів (нині м. Могилів-Подільський), а потім рушив на Львів. Мужній опір загарбникам чинили мешканці населених пунктів Маничин (нині село Бродівського р-ну Львів. обл.), Красилів, Ожигівці (нині село Волочиського р-ну Хмельн. обл.), Волочиськ, Вишнівчик (нині село Чемеровецького р-ну Хмельн. обл.), Скалат, Микулинці, Збараж, Будзанів (нині с. Буданів Теребовлянського р-ну Терноп. обл.), Янів (нині смт Івано-Франкове) та ін. Деякі татар. загони були розгромлені підрозділами  укр. козацтва та коронного війська польс. під Лешнівом (нині село Бродівського р-ну), Щуровичами (нині село Радехівського р-ну; обидва Львів. обл.), Дубном, між Немировом і Брацлавом, під Кутківцями (нині село Чемеровецького р-ну), Дунаївцями (нині смт, обидва Хмельн. обл.) та на Подніпров’ї. Через це Ібрагім Шишман-паша відмовився атакувати Львів і 1 верес. захопив м. Підгайці, а від 11 до 24 верес. здійснював облогу м. Теребовля. Після підходу польс. військ на чолі з Яном III Собеським турец.-татар. війська спішно відійшли за Дністер і вирушили до Молдавського князівства.

Література

[ред. код]
  • Czolowski A. Wojna polsko-turecka 1675 r. Lwów, 1894;
  • Степанков В.С. Боротьба України і Польщі проти експансії Османської імперії у 1672–1676 рр. В кн.: Україна і Польща в період феодалізму. К., 1991;
  • Смолій В.А., Степанков В.С. Українська національна революція XVII ст. (1648–1676 рр.). В кн.: Україна крізь віки, т. 7. К., 1999.

Джерела

[ред. код]

Автор: Т.В. Чухліб.; url: http://history.org.ua/?termin=Ibragima_kampaniya_1675; том: 3