Гельголандська бухта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гельголандська бухта
нім. Helgoländer Bucht
Гельголандська бухта
Координати: 54°01′ пн. ш. 8°16′ сх. д. / 54.017° пн. ш. 8.267° сх. д. / 54.017; 8.267
Море Північне море
Прибережні країни Німеччина Німеччина
* Нижня Саксонія
* Шлезвіг-Гольштейн
Регіон Нижня Саксонія
Максимальна глибина 56 м
Середня глибина 56 м
Вливаються
  • Ельба
  • ідентифікатори і посилання
    GeoNames 2906946
    У проєкті OpenStreetMap r13095320  ·R
    Гельголандська бухта. Карта розташування: Земля
    Гельголандська бухта
    Гельголандська бухта
    Гельголандська бухта (Земля)
    Мапа
    CMNS: Гельголандська бухта у Вікісховищі

    Гельголандська бухта (нім. Helgoländer Bucht), також Гельголандська затока — затока Північного моря, яка утворює південну частину більшої Німецької затоки, що розташована в гирлі річки Ельба. Гельголандська затока простягається від гирла Ельби до островів Гельголанд і лежить між східнофризьким островом Вангероге та північнофризьким півостровом Айдерштедт.

    Гельголандська бухта носить свою назву на честь острову Гельголанд, який був осередком морських битв Шлезвізьких 1849 і 1864 років та Першої світової війн в 1914 і 1917 роках. У 1939 році тут також сталася повітряна битва Другої світової війни, названа на його честь.

    У Гельголандській улоговині (нім. Helgoländer Becken), улоговині, що лежить безпосередньо на південний захід від Гельголанду, бухта має глибину до 56 метрів.

    Через Гельголандську затоку проходить один із найбільш жвавих судноплавних шляхів у світі від Гамбурга та гирла Ельби до Дуврської протоки та Ла-Маншу. Територія також включає природні заповідники, такі як Гельголанд Фельсокель (нім. Heligoland Felssockel) і захищене Ваттове море, в якому розташовані три національних парки Ватового моря Шлезвіг-Гольштейн (схід), Гамбург[en] (південний схід) і Нижня Саксонія (південь).

    Окрім вищезгаданих островів Гельголанд, які утворюють північно-західну межу Гельголандської затоки, на південному сході є невеликий острів Нойверк, який розташований у Ватовому морі біля гирла Ельби. На південь від цього острова знаходиться естуарій Везера, а на захід — Ядебузен. На південний захід від Гельголандської затоки розташований східно-фризький острів Вангероге. На схід від бухти в море впадає річка Айдер, на півночі — півострів Айдерштедт, а на південь — затока Мельдорф.

    Історичні події в Гельголандській бухті[ред. | ред. код]

    Примітки[ред. | ред. код]