Гней Доміцій Агенобарб (консул 162 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гней Доміцій Агенобарб
лат. Gnaeus Domitius Ahenobarbus
Народився 210 до н. е.
Стародавній Рим
Помер 162 до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Знання мов латина
Посада консул і давньоримський сенатор[d]
Рід Domitii Ahenobarbid
Батько Гней Доміцій Агенобарб
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо і невідомо
Діти Гней Доміцій Агенобарб[1] і Гней Доміцій Агенобарб (понтифік)

Гней Домі́цій Агеноба́рб (210 — після 162 року до н. е.) — політичний, державний і військовий діяч Римської республіки, консул-суфект 162 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду нобілів Доміціїв. Син Гнея Доміція Агенобарба, консула 192 року до н. е.

З 189 до 180 року до н. е. обіймав посаду монетарія. У 170 році до н. е. обрано претором. У 169 році до н. е. за рекомендацією консула Луція Емілія Павла сенат включив Агенобарба до складу комісії з розслідування стану армії та військової ситуації в Греції та Македонії. У 167 році до н. е. став членом комісії децемвірів, які допомагали Емілію Павлу з облаштуванням справ у Македонії. Тоді ж вирушив до Ахаї, де викликав ахейських очільників до Риму.

У 162 році до н. е. обрано консулом-суфектом разом з Публієм Корнелієм Лентулом після того, як обрані консули — Публій Корнелій Сціпіон Назіка Коркул та Гай Марцій Фігул — склали свої повноваження через релігійні помилки, які були допущені при їхньому обрані. Подальша його доля невідома.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Smith, William (1867), «Gnaeus Domitius Ahenobarbus (2)», // Smith, William, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1, Boston: Little, Brown and Company, pp. 84 (англ.)
  • Тит Лівій. XLIV 18, 5—6; 19, 2; 20, XLV 17, 2—3; 31, 9—11. (лат.)
  1. Любкер Ф. Domitii // Реальный словарь классических древностей по Любкеру / под ред. Ф. Ф. Зелинский, А. И. Георгиевский, М. С. Куторга и др. — СПб: Общество классической филологии и педагогики, 1885. — С. 427–429.