Гней Сергій Фіденат Коксон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гней Сергій Фіденат Коксон
Ім'я при народженні Gnaeus Sergius Fidenas Coxo
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер невідомо
невідомо
Громадянство Римська республіка
Місце проживання Рим
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Суспільний стан патрицій
Посада військовий трибун з консульською владою
Термін 387, 385 і 380 роки до н. е.
Рід Сергії
Батько невідомо
Мати невідомо

Гней Се́ргій Фідена́т Коксо́н (лат. Gnaeus Sergius Fidenas Coxo; V—IV століття до н. е.) — політичний, державний і військовий діяч Римської республіки, військовий трибун з консульською владою 387, 385 і 380 років до н. е.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Сергіїв. Про молоді роки, батьків відомостей не збереглося.

Перша трибунська каденція[ред. | ред. код]

387 року до н. е. його було вперше обрано військовим трибуном з консульською владою разом з Луцієм Папірієм Курсором, Луцієм Валерієм Публіколою, Луцієм Емілієм Мамерціном і Ліцінієм Мененієм Ланатом. Упродовж цієї каденції було створено 4 нові триби: Стеллатіна, Троментіна, Сабатіна і Арнієнса, довівши таким чином їхню чисельність до 25. Народні трибуни знову пропонували виділення Понтійських земель для вольськів.

Друга трибунська каденція[ред. | ред. код]

385 року до н. е. його вдруге було обрано військовим трибуном з консульською владою разом з Авлом Манлієм Капітоліном, Публієм Корнелієм, Луцієм Папірієм Курсором, Тітом Квінкцієм Цинціннатом Капітоліном і Луцієм Квінкцієм Цинціннатом. Вони з перемінним успіхом воювали проти вольсків, герніків та латинян.

Третя трибунська каденція[ред. | ред. код]

У 380 році до н. е. його втретє було обрано військовим трибуном з консульською владою разом із Луцієм Валерієм Публіколою, Сервієм Корнелієм Малугіненом, Ліцінієм Мененієм Ланатом і Публієм Валерієм Потітом Публіколою.

Тоді відбулися суперечки між патриціями і плебеями з питання про те, чи можна саджати римських громадян у боргову кабалу. Цим вирішили скористатися жителі міста Пренесте, які прийшли з війною до Риму. Щоб уникнути зовнішньої небезпеки й обмежити владу трибунів, сенат обрав диктатором Тіта Квінкція Цинцінната Капітоліна, який зрештою й привів римлян до перемоги проти Пренесте.

Про подальшу долю Гнея Сергія відомостей немає.

Джерела[ред. | ред. код]