Гней Генуцій Авгурін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гней Генуцій Авгурін
Ім'я при народженні Gnaeus Genucius Augurinus
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер 396 до н. е.(-396)
невідомо
·загибель у битві
Громадянство Римська республіка
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Знання мов латина
Посада військовий трибун з консульською владою
Термін 399 та 396 роки до н. е.
Рід Генуції
Батько Марк Генуцій Авгурін
Мати невідомо
Родичі Луцій Генуцій Авентіненс[1]

Гней Гену́цій Авгурі́н (лат. Gnaeus Genucius Augurinus; ? — 396 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, військовий трибун з консульською владою 399 та 396 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Генуціїв. Син Марка Генуція Авгуріна й онук Марка Генуція Авгуріна, консула 445 року до н. е. Про молоді роки відсутні відомості.

У 399 році до н. е. його було обрано військовим трибуном з консульською владою разом з Марком Ветурієм Крассом Цікуріном, Гнеєм Дуілієм Лонгом, Луцієм Атілієм Пріском, Марком Помпонієм Руфом, Волероном Публілієм Філоном. На цій посаді разом із колегами боровся проти моровиці невідомої хвороби в Римі. Разом з тим тривала війна проти міста Вейї, племен фалісків та капенців з району Капена, що прийшли на допомогу Вейї.

У 396 році до н. е. його вдруге було обрано військовим трибуном з консульською владою разом з Луцієм Тітінієм Пансою Сакком, Луцієм Атілієм Пріском, Квінтом Манлієм Вульсоном Капітоліном, Публієм Мелієм Капітоліном, Публієм Ліцинієм Кальвом Есквіліном Молодшим. Йому було доручено воювати проти племені фалісків, проте римські війська потрапили у засідки, зазнали поразки, а Гней Генуцій загинув.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Любкер Ф. Genucii // Реальный словарь классических древностей по Любкеру / под ред. Ф. Ф. Зелинский, А. И. Георгиевский, М. С. Куторга и др. — СПб: Общество классической филологии и педагогики, 1885. — С. 558–559.