Городище (Роменський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Городище
Країна Україна Україна
Область Сумська область
Район Роменський район
Громада Вільшанська сільська громада
Облікова картка Городище 
Основні дані
Населення 96
Поштовий індекс 42123
Телефонний код +380 5455
Географічні дані
Географічні координати 50°55′45″ пн. ш. 34°00′45″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
132 м
Місцева влада
Адреса ради 42123, Сумська обл., Недригайлівський р-н, с. Деркачівка
Сільський голова Дяченко Юрій Васильович
Карта
Городище. Карта розташування: Україна
Городище
Городище
Городище. Карта розташування: Сумська область
Городище
Городище
Мапа
Мапа

CMNS: Городище у Вікісховищі

Городи́ще — село в Україні, у Роменському районі Сумської області. Населення становить 96 осіб. Входить до складу Вільшанської сільської громади.

Географія[ред. | ред. код]

Село Городище знаходиться на березі річки Терн, вище за течією на відстані 1 км розташоване село Холодне, нижче за течією на відстані до 1 км розташовані села Іваниця і Деркачівка. По селу протікає пересихаючий струмок з загатою.

Історія[ред. | ред. код]

Біля села Городище знаходиться одне з найграндіозніших городищ Київської Русі на території району — древнього міста В'єхань. Воно вперше згадується в Іпатіївському літописі 1147 року.

В серпні 1147 р. Курське Посейм'я було захоплене сином Юрія Долгорукого Глібом Юрійовичем, який відразу розіслав по «городам» своїх посадників. Вир (Білопілля), В'яхань і Попаш відмовились визнати його владу і залишились вірними переяславському князеві Мстиславу Ізяславовичу. Тоді об'єднана рать Гліба, чернігівських Ольговичів і половців осадила ці фортеці, але навіть після підходу чернігівського підкріплення В'яхань витримав осаду.

Походження назви міста В'яхань прослідкувати неможливо, але її іншомовне походження незаперечне і має кілька варіантів: В'єхань (найчастіше), Б'яхань, Б'єхань, Бохань.

У 1852 р. І. Д. Беляєв вперше спробував визначити місце знаходження В'яханя. Ті небагаті матеріали, на які він розраховував, дали підставу думати, що місто знаходиться десь у верхній течії річки Сули. У 1852 р. Філарет (Гумилевський) на основі актів 1638 та 1642 років визначив більш конкретне місцезнаходження В'яханя. Остаточно визначив місцезнаходження городища П. В. Голубовський. Його думку розділяють і сучасні вчені. Опис городища В'єхань вперше був зроблений В. Г. Ляскоронським. У 1946 р. пам'ятку відвідав В. А. Богусевич. Перші результати попереднього дослідження городища були опубліковані І. І. Ляпушкіним. У 1971 р. поселення вивчалось М. П. Кучерою та О. В. Сухобоковим, а потім Посульською розвідувальною групою Інституту Археології АН УРСР під керівництвом Ю. Ю. Моргунова. Вченими були відзначені значні оборонні можливості міста, що підтверджують і документи.

Навколо городища простежуються залишки великого (до 50га) селища, на сьогодні недослідженого. Неподалік збереглися залишки двох укріплених поселень, які Ю. Моргунов вважає стратегічно пов'язаними з В'яханем. Це Бабаківське городище — «передмістя» В'яханя, його своєрідний сторожовий пункт, та Боярське городище — відносно великих розмірів із значними оборонними укріпленнями. Це городище, очевидно, відігравало роль схрону під час нападу.

Ці об'єкти було споруджено для захисту В'яханя — Бабаківське городище контролювало майже десятикілометровий простір і перекривало шлях із Виру та з іншого боку — з Ромна.

Отже, входячи в Посульську лінію оборони, В'яхань відігравав значну роль у захисті держави. Його спорудження було ланкою в складній системи фортець Вирської волості, яка надійно закривала шлях степовикам. Самостійно, починаючи з 1113 року, вини вже не приходили на Русь у цьому районі.

Відомі люди[ред. | ред. код]

Одним із найвідоміших вихідців із села є український письменник Капельгородський Пилип Йосипович.

Уродженцем села є Холод Борис Іванович — доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]