Громадянська війна в Центральноафриканській Республіці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Громадянська війна в Центральноафриканській Республіці
Поточна військова ситуація в Центральноафриканській Республіці
Поточна військова ситуація в Центральноафриканській Республіці

Поточна військова ситуація в Центральноафриканській Республіці
Дата: 10 грудня 2012 — дотепер (11 років, 4 місяці, 17 днів або 11 років, 139 днів)
Місце: Центральноафриканська Республіка
Привід: Політичні, етнічні та релігійні конфлікти, боротьба за ресурси та контроль над територією.:
Результат: Конфлікт триває
  • Повстанська коаліція «Селека» перебрала владу у Франсуа Бозізе
  • Мішель Джотодіа, лідер «Селеки», стає президентом
  • Президент Мішель Джотодіа розпускає «Селеку»
  • Низькорівнева боротьба між колишніми угрупованнями «Селеки» та ополченцями «Антибалака».
  • Президент Мішель Джотодіа подає у відставку під сильним міжнародним тиском. Сформовано тимчасовий уряд.
  • Вибори проведені у 2016 році. Срезидентом став Фостен-Аршанж Туадера.
  • Де-факто розкол між колишніми фракціями «Селеки», які контролюють північ і схід, і «Антибалака», які контролюють південь і захід, причому фракція «Селеки» проголосила квазідержавне утворення Республіку Логон.
  • Боротьба між колишніми фракціями «Селеки» FPRC та UPC.
  • Екс-президент Франсуа Бозізе об'єднує всі повстанські угруповання і формує Коаліція патріотів за зміни.
  • Вибори 2021 року, на яких президентом переобирається Фостен-Аршанж Туадера.

Громадянська війна в Центральноафриканській Республіці - це громадянська війна, що триває в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) за участю уряду, повстанців з коаліції «Селека» та ополченців «Антибалака».

У попередній війні Буша в Центральноафриканській Республіці (2004-2007) уряд президента Франсуа Бозізе воював з повстанцями до укладення мирної угоди в 2007 році. Нинішній конфлікт виник, коли нова коаліція різних повстанських груп, відома як «Селека», звинуватила уряд у недотриманні мирних угод, захопила багато міст у 2012 році і захопила столицю в 2013 році. Бозізе втік з країни, а лідер повстанців Мішель Джотодіа оголосив себе президентом. Поновилися бої між «Селекою» і опозиційними до них ополченцями під назвою «Антибалака». У вересні 2013 року президент Джотодіа розпустив коаліцію «Селека», яка втратила єдність після приходу до влади, і подав у відставку в 2014 році. Його замінила Катрін Самба-Панза, але конфлікт продовжувався. У липні 2014 року колишні фракції «Селека» і представники «Антибалака» підписали угоду про припинення вогню. До кінця 2014 року країна була де-факто розділена: «Антибалака» контролювала південь і захід, звідки більшість мусульман евакуювалися, а колишні угруповання «Селеки» контролювали північ і схід. Фостен-Аршанж Туадера, обраний президентом у 2016 році, балотувався і переміг на виборах 2020 року, що спонукало основні повстанські фракції сформувати альянс проти виборів під назвою «Коаліція патріотів за зміни», який координував колишній президент Бозізе.

Значна частина напруженості пов'язана з релігійною ідентичністю між мусульманськими бійцями «Селеки» і християнськими «Антибалака», етнічними відмінностями між колишніми фракціями «Селеки» та історичним антагонізмом між фермерами, які здебільшого складають «Антибалака», і кочовими групами, які складають більшість бійців «Селеки». Інші фактори, що сприяють конфлікту, включають боротьбу за контроль над алмазами та іншими ресурсами в багатій на природні ресурси країні, а також боротьбу за вплив між регіональними державами, такими як Чад, Судан, Руанда, та міжнародними силами, такими як Франція і Росія.

Понад 1,1 мільйона людей покинули свої домівки в країні з населенням близько 5 мільйонів осіб, що є найвищим показником, коли-небудь зафіксованим в країн.