Дашкевич Сильвестр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дашкевич Сильвестр
Народився 19 століття
Дубівці
Помер 3 квітня 1894(1894-04-03)[1]
Чернівці, Герцогство Буковина, Долитавщина, Австро-Угорщина
Країна  Австрійська імперія
 Австро-Угорщина
Діяльність редактор, журналіст, літературознавець, публіцист
Знання мов українська і німецька

Дашкевич Сильвестр (Сильвестер) (19 століття, Дубівці — 3 квітня 1894(1894-04-03), Чернівці, Долитавщина) — український громадський діяч, журналіст та літератор. «Взірець патріота руського»[2]. Головний редактор газети Буковина з 1888 по 1894 рік[3].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в родинні священника в селі Дубівці. Закінчив чернівецьку гімназію та вступив до духовної семінарії. Пізніше перевівся на юридичний факультет Чернівецького університету. У 1880-х роках починав працювати як журналіст. З 1888 року головний редактор газети Буковина. Виступав проти румунізації українців та за їхню політичну єдність. Відстоював право на освіту для українців українською мовою[3].

Публікував твори Бориса Грінченка, Олександра Кониського, Михайла Кононенка, Григорія Грушевського, статті Михайла Драгоманова, Омеляна Поповича та інших.

У 1891 році видав працю німецькою мовою нім. «Die Lage der gr. -or. Ruthenen in der Bukowinaer Erzdiöcese, zugleich Antwort auf die ‘Apologien’ des Bukowinaer gr.-or. Metropoliten Silvester Morariu-Andriewicz» («Становище греко-православних українців на Буковині»), у якій описав релігійне становище греко-католиків в Австро-Угорщині. Робота викликала полемічний інтерес[2].

Вбив дружину та сина й застрелив себе револьвером через важке матеріальне становище 3 квітня 1894 року у Чернівцях[2].

Праці[ред. | ред. код]

  • «Die Lage der gr. -or. Ruthenen in der Bukowinaer Erzdiöcese, zugleich Antwort auf die ‘Apologien’ des Bukowinaer gr.-or. Metropoliten Silvester Morariu-Andriewicz» (1891) Google Books [Архівовано 30 травня 2022 у Wayback Machine.] (нім.)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]