Джессіка Зихович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джессіка Зихович
Народилася 1982[1]
США[2]
Країна  США
Діяльність славістка, перекладачка, письменниця
Галузь слов'янознавство[1], гендер[1] і переклад[1]
Alma mater Університет Каліфорнії (Берклі)
Науковий ступінь доктор філософії[3]
Знання мов англійська[1], українська[1] і польська[1]
Заклад Institute of International Educationd
Нагороди
Сайт jes-zychowicz.com

Д-р Джессіка Зихович (Dr. Jessica Zychowicz) — докторка славістики. З травня 2021 року очолює Представництво Інституту міжнародної освіти в Україні та офіс Програми імені Фулбрайта[4].

Життєпис[ред. | ред. код]

Про свою сім'ю Джессіка розповідає так:

«Сама я походжу із середнього класу, моя мама, медсестра швидкої допомоги, завжди працювала повну зміну. Вона працювала в Лос-Анджелесі під час масових заворушень, тому бачила багато насилля і крові. Вона виховувала двох дітей, потім чотирьох… Мій тато теж працював повний робочий день на підприємстві, пов'язаному зі здоров'ям і фітнесом. Тож доки я росла, я ніколи не чекала, що мама випере за мене чи зробить щось для мене, бо вона працювала в нічні зміни, і обоє моїх батьків брали на себе різні гендерні ролі»[5].

Про рішення приїхати в Україну Джессіка згадує:

«Це був 2003 рік, завершення мого бакалаврату. Я збиралася випускатися з Каліфорнійського університету Берклі. Ще з часів Помаранчевої революції ми, студентство, стежили за подіями в далекій Україні. Я із сім'ї польського походження, тому вже мала інтерес до Східної Європи. Я хотіла дізнатися, що ж відбувається в тій частині світу, і вирішила приєднатися до Корпусу миру. На той час мені виповнилося 22 і для мене це була чудова можливість здобути вчительський досвід та вивчити нову мову. Я мала диплом з англійської літератури, а в Україні був попит на вчителів англійської. Отож для мене це спрацювало ідеально. Я мала змогу приїхати в Україну й отримати досвід життя в Україні, вивчити українську. І водночас я вчилася бути вчителькою».[5]

Ступінь здобула в Університеті Мічигану, США (Ph.D. in Slavic Languages), постдокторська дослідниця у Канадському інституті українських студій Університету Альберти в Едмонтоні. Фулбрайтівська дослідниця, стипендіатка програми U.S. Scholar Program 2017—2018, американська дослідниця гендерної тематики й регіону Східна Європа, літератури й мистецтва, транснаціонального фемінізму[5]

На кафедрі соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія» працювала над дослідницьким проєктом про роль жінок у розвитку й становленні кібернетики «Lifting the Digital Iron Curtain: A Social and Cultural History of the Red Web». Антропологиня, перекладачка, громадська активістка.

У 2020 році Toronto University Press опублікувало монографію-дослідження Джесіки Зихович «Superfluous Women: Feminism, Art, and Revolution in 21st-Century Ukraine» («Зайві жінки. Мистецтво, активізм і фемінізм в Україні 21 ст.»)[6], у якій авторка уклала у цілісний наратив історію розвитку українського мистецтва, фемінізму й квір-активізму після розпаду Радянського Союзу[7].

Спільні пошуки шляхів розв'язання проблем, з якими зіткнулась світова освітянська спільнота, під орудою Джесіки Зихович на посаді директора Представництва Інституту міжнародної освіти в Україні та офісу Програми імені Фулбрайта ґрунтуватимуться на обміні дослідженнями й ідеями, які пропагує та уможливлює міжнародна освіта.

Вибрані праці на гендерну тематику[ред. | ред. код]

  • Jessica Zychowicz. Superfluous women : art, feminism, and revolution in twenty-first-century Ukraine. — Toronto : University of Toronto Press, 2020. — 424 с. — ISBN 9781487513757. — DOI:10.3138/9781487513740.
  • Зихович, Джессіка. Ми, аутсайдерки: Вірджинія Вульф і фемінізм у глобальній перспективі // Korydor, 5 лютого 2019 року: Посилання
  • Zychowicz, Jessica. What About the Drone? Ukraine Hosts Most Successful LGBTQ Event in the Nation's History, but Not Without New Challenges // Forum for Ukrainian Studies, 2019: Посилання
  • Zychowicz, Jessica. Performing Protest: Femen, Nation, and the Marketing of Resistance // Krytyka, 2015: Посилання
  • Зихович Джессіка, Чермалих Наталія. Погляд на глобальні протестні рухи з американсько-української перспективи: від FEMEN до Occupy // Журнал «Я» — 2013. — № 33: Гендер і глобалізація:Посилання
  • Zychowicz, Jessica. Two Bad Words: FEMEN & Feminism in Independent Ukraine // Anthropology of East Europe Review. — 2011. — Vol. 29. — № 2. — Р. 215—227.Посилання

Вибрані лекції[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Czech National Authority Database
  2. https://www.jes-zychowicz.com/
  3. https://www.aseees.org/membership/jessica-zychowicz
  4. zd.metz@gmail.com (16 березня 2021). Вітаємо нову директорку Фулбрайтівського офісу!. Fulbright Ukraine (англ.). Процитовано 20 лютого 2024.
  5. а б в Архівована копія. Архів оригіналу за 26 жовтня 2021. Процитовано 20 березня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. University of Toronto Press - Superfluous Women. University of Toronto Press (en-CA) . Процитовано 20 лютого 2024.
  7. Superfluous Women: Art, Feminism, and Revolution in Twenty-First-Century Ukraine by Jessica Zychowicz (review). Slavonic and East European Review (англ.). Т. 101, № 1. 2023-01. с. 171—173. doi:10.1353/see.2023.a897298. ISSN 2222-4327. Процитовано 20 лютого 2024.

Посилання[ред. | ред. код]