Джордж Форрест

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Джордж Форрест
англ. George Forrest
Народився 13 березня 1873(1873-03-13)
Фолкерк, Шотландія
Помер 5 січня 1932(1932-01-05) (58 років)
Тен'юе, Юньнань
Місце проживання Шотландія
Країна Велика Британія Велика Британія
Діяльність мандрівник-дослідник, ботанік, колекціонер, ботанічний колекціонер
Alma mater Kilmarnock Academyd
Галузь ботаніка
Заклад Королівський ботанічний сад Единбургу
У шлюбі з Harriet Clementina Mary Wallace Trailld
Нагороди

Джордж Форрест (англ. George Forrest; 18731932) — шотландський ботанік, мандрівник по Китаю.

Біографія[ред. | ред. код]

Джордж Форрест народився 13 березня 1873 року тринадцятою дитиною в сім'ї Джорджа Форреста і Мері Бейн у місті Фолкерк. У віці 4 років переїхав до Кілмарнока, де батько відкрив фірму. Там і отримував початкову освіту. Після закінчення школи деякий час працював асистентом місцевого хіміка, однак, отримавши від батька багату спадщина, заходився подорожувати.

У 1891 році вирушив до родичів, що мешкали у Австралії, для того щоб видобувати золото. 1902 року через Південну Африку повернувся до Шотландії, до своєї матері. З 1903 року працював асистентом Айзека Бейлі Балфура у Единбурзькому ботанічному саду. Кожен день Форрест проходив 12 миль до роботи і назад.

У 1903 році Форрест був рекомендований Бальфуром ліверпульському власнику бавовняних плантацій Артуру Кілпіну Буллі, який шукав мандрівника у південно-західний Китай для створення розплідника морозостійких азійських рослин. 1904 року Джордж Форрест вирушив у свою першу експедицію у Китай, прибув до Далі у серпні. Він особисто оплатив щеплення від віспи тисячам місцевих жителів.

Внаслідок ненависного ставлення місцевих жителів до іноземців, яке погіршилося після масового вбивства ченців Френсісом Янгхазбендом, Форрест був єдиним з 17 збирачів рослин, що не був убитим та зумів утекти. Форрест пересувався по лісі ночами, ледве уникнув смерті, проте він втратив усі свої записи, і його нога була поранена бамбуковою палицею. Попри це він відразу ж продовжив збір рослин, у чому йому допомагали представники доброзичливого народу лісу, замаскувавши його під тибетця. Він супроводжував британського консула Джорджа Літтона в поході з сучасного району Салуїн у М'янму. Літтон незабаром захворів малярією та помер. У березні 1906 Форрест відвідав район Лікьян, де сам заразився малярією і був змушений на певний час відмовитися від подорожей. Наприкінці 1906 року Форрест повернувся до Великої Британії з великим гербарієм засушених і живих рослин.

У 1907 році Форрест одружився з Клементиною Трейл, яка також працювала у гербарії в Единбурзі. У них було троє дітей, яких Форрест в їх дитинстві бачив вкрай рідко. 1910 року він знову відправився в Китай за підтримки Буллі. Внаслідок конфлікту з Буллі Форрест незабаром перейшов до його конкурента Джона Чарлза Вільямса.

Згодом Форрест ще 5 разів їздив до Китаю та Бірми за підтримки Вільямса і утвореного у 1915 році Рододендронового товариства. У свою останню експедицію, під час якої він збирався, за його власними словами, дозбирувати все непомічені раніше види, він відправився в 1930 році. Форрест, мабуть, виконав мету експедиції, зібравши понад 31 тисячу зразків рослин, птахів, комах, ссавців і етнографічних експонатів, проте не повернувся на батьківщину. Під час полювання 5 січня 1932 року в околицях міста Тен'юе у Форреста стався обширний інфаркт, внаслідок якого він миттєво помер. 7 січня він був похований в Тен'юе, поруч зі своїм другом Джорджем Літтоном.

Почесті та нагороди[ред. | ред. код]

У 1921 році Форрест отримав Медаль Вікторії Королівського садівницького товариства. З 1924 року він був членом Лондонського Ліннєївського товариства. 1927 року удостоєний Меморіальної медалі Вейтч. 1930 року Рододендронове товариство вручило Форресту Кубок рододендронів за відкриття 260 нових видів рододендрону.

Окремі наукові роботи[ред. | ред. код]

Джордж Форрест практично не цікавився ботанічною систематикою, залишаючи визначення зібраних зразків іншим ученим, головним чином Бальфуру.

  • Smith, W.W.; Fletcher, H.R.; Forrest, G. The Genus Primula.

Деякі види рослин, названі на честь Дж. Форреста[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Forrest, George. JSTOR. Процитовано 24 березня 2014.
  • George Forrest. Parks and Gardens. 2012. Архів оригіналу за 24 березня 2014. Процитовано 24 березня 2014.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Allen, D.K. Oxford Dictionary of National Biography. — 2004.