Дороті Макардл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дороті Макардл
Dorothy Macardle
Портрет Дороті Макарлд
Народилася 2 лютого 1889(1889-02-02)
Дандолк, Ірландія
Померла 23 грудня 1958(1958-12-23) (69 років)
Дрогеда, Ірландія
Громадянство Ірландія
Національність ірландка
Діяльність письменник, історик, журналіст
Alma mater Університетський коледж Дубліна
Роки активності 1922 - 1958
Magnum opus «Ірландська Республіка» («англ. The Irish Republic")

CMNS: Дороті Макардл у Вікісховищі

Дороті Макардл (англ. Dorothy Macardle, 2 лютого 1889 Дандолк, Ірландія — 23 грудня 1958 Дрогеда, Ірландія) — ірландська письменниця і журналістка. Відома за своєю історичною книгою «Ірландська Республіка» («англ. The Irish Republic») про війну за незалежність Ірландії і її наслідки. Також написала роман «Неспокійні володіння» (англ. «Uneasy Freehold »), більш відомий за американською назвою «Непрохані» (англ. «The Uninvited»), за яким в 1944 зняли фільм жахів.

Біографія[ред. | ред. код]

Дороті Макардл народилася 1889 року в багатій сім'ї броварів в Дандолку.[1] Вона виховувалась в католицькій родині, хоча її мати називала себе вільно-думаючою (мабуть агностик чи атеїст) а сама Дороті відмовлялась причисляти себе до якоїсь конфенсії.[2] Дороті навчалась в Александрійському коледжі в Дубліні, згодом перевелася в Університетський коледж Дубліна в якому і отримала диплом. Опісля почала викладати англійську мову в Александрійському коледжі.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Дороті була учасницею Гельської ліги, а в 1917 році приєдналася до «Cumann na mBan» (жіноча парамілітарна організація, яка підтримувала Ірландську республіку). В 1918 (під час викладання в коледжі) її арештувала Королівська Ірландська Поліція на короткий термін. Після розколу в рядах ірландських націоналістів внаслідок англо-ірландського договору вона приєдналась до противників договору під керівництвом Еймона де Валери. Вона була ув'язнена ірландською вільною державою в 1922 (під час громадянської війни) і встигла побувати в тюрмах Маунтджой і Кілмейнхем Гол. Після закінчення війни її випустили але її було звільнено з посади викладача.

В 30-х роках Макардл працювала журналісткою Irish Press при Лізі Націй. Вона виступала проти політики невтручання під час окупації Чехословаччини і під час Другої Світової переїхала до Лондона де допомагала біженцям з східної Європи. Вона загалом не була згодна з офіційною політикою Ірландії щодо нацизму і нейтралітету в війні. Окрім зовнішньої політики Макардл була проти окремого статусу жінки який був прописаний в конституції 1937 року.[1]

Творча діяльність[ред. | ред. код]

Першим опублікованим твором Дороті Макардл був«Трагедія Керрі» (англ. «Tragedies of Kerry, 1922–23»), розслідування терору Ірландської вільної держави проти противників опублікований в 1923.[3] Деякий час вона писала театральні постановки під псевдонімом Маргарет Келлен (англ. Margaret Callan). Першим художнім твором стала збірка оповідань про привидів «Прив'язані до землі: Дев'ять історій Ірландії» (англ. «Earthbound: Nine Stories of Ireland»).

В 1937 році вийшла її найвідоміша книга «Ірландська Республіка», про події ірландської війни за незалежність. Багато її сучасників і деякі пізніші історики вважали її агіграфією політичних поглядів Еймона де Валери[4], а серед ірландських націоналістів вона мала популярність.

Роман про привидів «Неспокійні володіння» (англ. «Uneasy Freehold », 1941) який був виданий в США в 1942 році під ім'ям «Непрохані» (англ. «The Uninvited»). В 1944 році за мотивами книги був знятий однойменний фільм. А в 2018 році роман був номінований на Ретро-Г'юго за найкращий роман.

Свої погляди на політику невтручання Британії і свій власний досвід протягом війни вона описала в романі «Добре зерно» (англ. «The Seed was Kind», 1944), тема війни, Голокосту і дітей була основою для її дослідження «Діти Європи» 1949 року.[1]

Дороті Макардл померла від раку в 1958, при цьому передавши права на книгу «Ірландська Республіка» де Валері, який написав вступне слово до наступного видання книги.

Твори[ред. | ред. код]

Художні[ред. | ред. код]

  • «Прив'язані до землі: Дев'ять історій Ірландії» (англ. «Earthbound: Nine Stories of Ireland», 1924)
  • «Неспокійні володіння» (англ. «Uneasy Freehold », 1941)
  • «Добре зерно» (англ. «The Seed was Kind», 1944)
  • «Непередбачені» (англ. «The Unforeseen», 1946)
  • «Темні чари» (англ. «The Dark Enchantment», 1953)
  • «Шекспір, чоловік і хлопчик» (англ. «Shakespeare, Man and Boy», опубліковано посмертно в 1961)

Публіцистика[ред. | ред. код]

  • «Трагедія Керрі» (англ. «Tragedies of Kerry, 1922–23», 1923)
  • «Ірландська Республіка» («англ. The Irish Republic», 1937)
  • «Без фанафар: деякі погляди на Ірландську республіку» (англ. «Without Fanfares: Some Reflections on the Republic of Ireland», 1947)
  • «Діти Європи: дослідження дітей в визволених країнах; їх досвід війни, реакції, потреби, з врахуванням Нічеччини» (англ. «Children of Europe: a study of the children of liberated countries; their war-time experiences, their reactions, and their needs, with a note on Germany», 1949)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Smith, Nadia Clare (2007). Dorothy Macardle: A Life. University of Michigan: Woodfield Press. с. 159. ISBN 9781905094035.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в https://www.irishtimes.com/opinion/an-irishman-s-diary-1.1275614
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 грудня 2017. Процитовано 28 червня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 вересня 2017. Процитовано 28 червня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. OBSESSIVE HISTORIAN: EAMON DE VALERA AND THE POLICING OF HIS REPUTATION by P. Murray

Посилання[ред. | ред. код]

Дороті Макардл [Архівовано 4 травня 2017 у Wayback Machine.] на Goodreads