Завірюха Микола Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола Андрійович Завірюха
Народження 1909(1909)
село Заплавка
(зараз Магдалинівський р-н, Дніпропетровська область)
Смерть 26 вересня 1943(1943-09-26)
с. Вовніги (Солонянський р-н, Дніпропетровська область)
Країна СРСР СРСР
Рід військ Піхота
Роки служби 19411943
Звання рядовий
Війни / битви Німецько-радянська війна
Битва за Москву
Битва на Курській дузі
Бєлгородсько-Харківська операція
Битва за Дніпро
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Червоного Прапора

Микола Андрійович Завірюха (нар. 1909(1909) — 1943) — Герой Радянського Союзу (1944).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у 1909 р. в с. Заплавка (зараз Магдалинівського району Дніпропетровської області) в сім'ї робітника. Українець. Закінчив 7 класів. Працював директором швацької майстерні в смт. Сахновщина Харківської обл.

У Червоній Армії з вересня 1941 рокку, а на фронті німецько-радянської війни з грудня того ж року. Бойове хрещення отримав в одному з жорстоких боїв під Москвою. Був поранений і ненадовго вибув зі строю. Потім воював на Волзі, брав участь в наступі на Курській Дузі і визволяв Харків.

У вересні 1943 року 25-та гвардійська стрілецька дивізія, в котрій він служив, вийшла на лівий берег Дніпра, південніше міста Дніпропетровська, Форсувавши річку в ніч з 25 на 26 вересня 1943 року в районі села Військове (Солонянський район, Дніпропетровської області. У ніч, 26 вересня 1943 р. коли перетнули вже середину річки була виявлена десантна група дивізії. Підсвітивши переправу запалювальними ракетами, гітлерівці відкрили вогонь. Дніпро бушувало від вибухів.

Памятник М. А. Завірюхі у с. Заплавка

Понтонери, маневруючи між вибухами йшли до берега. Причаливши на поромі біля балки, десантники швидко підійнялися на берег і кинулися до ворожих позицій, зав'язали бій. Завірюха першим увірвався в траншею і знищив декілька гітлерівців. Гітлерівці вибиті, але гвардійці спрямувалися вперед і підійшли до висоти 130,3. Бій був запеклий, але не тривалий. Висота була панівною, і противник втрачав контроль над переправою. Гвардії рядовий Завірюха одним з перших опинився на висоті. Противник контратакував. Разом з бійцями відбив п'ять контратак, знищивши з артилеристами і кулеметниками до 2-х батальйонів піхоти. Було підбито 4 танки. У напружений момент бою, коли в запеклій сутичці загинув командир взводу, гвардіїв рядовий Завірюха очолив підрозділ і повів його в штикову контратаку. Воїни оволоділи ділянкою третьої траншеї противника і захопили дев'ять полонених. Коли успіх бою був вже близьким, ворожа куля вбила героя.

19 березня 1944 року за мужність й героїзм, проявлені при форсуванні Дніпра і утриманні плацдарму на його правому березі гвардії червоноармійцу Завірюсі Миколаю Андрійовичу посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

В селі Заплавка встановлено бюст Миколи Андрійовича Завірюхи.

Посилання[ред. | ред. код]