Західна Македонія (РПМ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття про регіон у Республіці Македонія. Інші значення див. Македонія (пояснення)

Західна Македонія - область на захід від гірського масиву Якупиця (Солунська Глава), на захід від Раєцької Реки та Селецької Планини, аж до кордонів з Албанією на заході, частина кордону з Грецією на півдні та частина кордону з Косово на півночі. Для Західної Македонії характерні особливі культурні, мовно-діалектні та історичні особливості. Характерною територією цієї частини країни є Рекський регіон (також званий Река).

Дуже часто цей термін вживається в політичному сенсі лише для регіонів Тетово, Гостивар і Дебар, тобто райони, населені переважно албанцями, що неправильно, оскільки в Західній Македонії, окрім цих трьох регіонів, включають такі міста та їх околиці: Бітола, Прилеп, Охрид, Струга, Кічево, Крушево, Ресен, Македонський Брод і Демір Гісар.

Хоча географічно на карті Республіки Македонія сьогодні місто Прилеп здається посередині, все ж якщо ви подивитеся на карту регіону Македонії (Вардарська, Егейська та Пиринська Македонія) до поділу в 1913 році, воно має етногеографічні особливості західної Македонії.

Демографічні показники[ред. | ред. код]

За переписом населення 2002 року в цьому регіоні проживало 763 912 жителів.[1]

З етнічної точки зору македонці живуть на всій території, тоді як албанці становлять більшість населення у всій Пологській долині, в місті Дебар, і близько половини населення проживає в Кічево та Струзі (частина македонських мусульман заявляє себе як албанців). Невелика кількість албанців проживає в містах Охрид, Бітола та Ресен, а також у кількох селах Преспа, Бітола, Прилеп і Крушево. Населення Македонії поділяється на дві конфесії - християн і мусульман, а македонські мусульмани представляють найбільше населення в регіоні Река, а також у великій кількості присутні в Дебрі, Жупі, Струзі (Поле і Дрімколь) та Кічево та Прилепі. Турки здебільшого живуть у Гостиварському краї, тобто в місті Гостиварі та в кількох інших великих селах, потім у Жупі, Преспі, а також у містах Дебар, Струга, Охрид, Кічево, Бітола та Ресен. Роми представлені майже в усіх міських районах, а влахи живуть у Крушеві (20 % населення), Струзі, Охриді, Бітолі та в кількох бітольських селах.

Етнічно населення складається з:[1]

Номер %
Всього 763 912 100
македонці 369 115 48.3
албанців 316 731 41.4
турків 44 802 5.86
ромів 14 237 1.86
влахів 3383 0,44
боснійців 2692 0,35
сербів 2176 0,28
інші 10 776 1.41

Пов'язані[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Попис на Македонија (PDF). Завод за статистика на Македонија. 2002. Архів оригіналу (PDF) за 1 травня 2019. Процитовано 29 март 2016.