Йоркширський пудинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоркширський пудинг
Походження  Велика Британія
Необхідні компоненти коров'яче молоко[d], яйце і борошно
Йоркширські пудинги

Йоркширський пудинг (англ. Yorkshire pudding) — традиційний англійський пудинг. Готується з кляру і зазвичай подається з ростбіфом і підливою.

Історія[ред. | ред. код]

Маленькі йоркширські пудинги, що подаються як частина недільного обіду

Коли пшеничне борошно стала застосовуватися при приготуванні пирогів і пудингів, кухарі Північної Англії придумали спосіб використання жиру, який капав на піддон, щоб готувати пудинги, поки м'ясо смажиться. У 1737 році рецепт «капаючого пудингу» (англ. A Dripping pudding) був опублікований в книзі «The Whole Duty of a Woman»:[1]

Приготуйте хороший кляр, як для млинців; помістіть (кляр) в гарячий піддон, який знаходиться над вогнем і змащений жиром, щоб він злегка підрум'яниться знизу, а потім поставте піддон під шматок баранини, щоб на пудинг стікав гарячий жир. Час від часу піддон потрібно часто струшувати, щоб пудинг вийшов легким і смачним. Коли баранина буде готова, можна виймати і пудинг; переверніть його на блюдо і подавайте гарячим.
Оригінальний текст (англ.)
Make a good batter as for pancakes; put in a hot toss-pan over the fire with a bit of butter to fry the bottom a little then put the pan and butter under a shoulder of mutton, instead of a dripping pan, keeping frequently shaking it by the handle and it will be light and savoury, and fit to take up when your mutton is enough; then turn it in a dish and serve it hot.

Схожі рецепти були опубліковані в 1747 році в книзі Ганни Гласс, «Мистецтво кулінарії з роз'ясненнями» під назвою «Йоркширський пудинг». Ганна Глейс переробила і перейменувала початковий рецепт, який до цього мав назву «капаючий пудинг», і випікався в Англії століттями, хоч ці пудинги і були більш пласкими, ніж нинішні.[2]

У 2008 році Королівське хімічне товариство постановило, що:

Йоркширський пудинг не є йоркширським пудингом, якщо він нижчий чотирьох дюймів. [3]
Оригінальний текст (англ.)
A Yorkshire pudding is not a Yorkshire pudding if it is less than four inches tall.

Йоркширський пудинг — основна частина британського недільного обіду, і в деяких випадках вживається до основної м'ясної страви. Це був традиційний спосіб поїдання пудингу, і він як і раніше поширений в частинах Йоркширу. Оскільки багата підлива зі смаженого м'яса вже була використана при першому прийомі їжі, основна м'ясна страва і овочі часто подаються з петрушкою або соусом бешамель.

Існує твердження, що основна суть цієї страви полягає в його дешевизні — йоркширський пудинг набагато дешевший, ніж інші страви обіду — і тому використовується менша кількість більш дорогих страв, так як пудинг традиційно подається першим.[4]

Спосіб приготування[ред. | ред. код]

Йоркширський пудинг випікається заливанням негустого кляру, зробленого з молока, борошна та яєць, в змащені і потім підігріті пекарні піддони або форми для мафінів. Зазвичай тісто робиться з 1/3 чашки молока і 1/3 чашки борошна на одне яйце.[5]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Lady, A; William Kenrick (1737). The Whole Duty of a Woman. London, UK.
  2. Glasse, Hannah (1 June 1998). The Art of Cookery made Plain and Easy. Applewood Books. ISBN 978-1557094629.
  3. RSC Press Release : Yorkshire pudding must be four inches tall, chemists rule. Архів оригіналу за 28 грудня 2017. Процитовано 2 серпня 2018.
  4. Secret of a perfect Yorkshire pud. BBC News. 14 листопада 2008. Архів оригіналу за 28 грудня 2008. Процитовано 14 листопада 2008.
  5. Видео: How To Make Yorkshire Puddings. Jamie Oliver's Food Tube. Архів оригіналу за 31 липня 2018. Процитовано 2 серпня 2018.