Каарло Пентті Лінкола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каарло Пентті Лінкола
фін. Pentti Linkola
Ім'я при народженні фін. Kaarlo Pentti Linkola
Народився 7 грудня 1932(1932-12-07)[1][2][3]
Гельсінкі, Фінляндія[2]
Помер 5 квітня 2020(2020-04-05)[4] (87 років)
Сяяксмякі, Валкеакоскі[5]
Країна  Фінляндія
Діяльність філософ, письменник, еколог, орнітолог, захисник довкілля, рибалка, дисидент, есеїст
Alma mater Гельсінський Університет
Галузь Біологія, Орнітологія, Філософія
Відомий завдяки: Енвайронменталізм, Філософія
Батько Каарло Лінколаd
Брати, сестри Мартті Лінколаd
Нагороди

CMNS: Каарло Пентті Лінкола у Вікісховищі

Ка́арло Пе́нтті Лі́нкола (7 грудня 1932 — 5 квітня 2020) — відомий фінський енвайронменталіст, учений-еколог і письменник. Він відомий радикальними й гострими творами в стилі глибинної екології.

Біографія[ред. | ред. код]

Лінкола народився 7 грудня 1932 року, в родині ректора Гельсінського Університету, в місті Гельсінкі у Фінляндії. Малим дуже багато часу проводив у материному маєтку за містом. Уже тоді зацікавився природою, твердо вирішивши присвятити їй свою долю. Закінчивши один зі столичних загальноосвітніх закладів, вступає до Гельсінського Університету, одразу на два факультети: біологічний і зоологічний. Одначе, провчившись рік, полишає навчання і з цього часу діє як вільний і незалежний дослідник природи.

К. П. Лінкола у своїх дослідженнях надавав перевагу птахам, і в 23 роки, спільно з Олаві Гільден, дебютував із першою орнітологічною книжкою «Велика книга птахів». Одначе з роками його стали хвилювати глобальніші проблеми. У 1960 році Лінкола виступає за пацифізм, опублікувавши працю «За батьківщину та людський рід», ще по деякому часі стає в сувору опозицію стосовно до сьогочасного західноєвропейського способу життя. Зокрема, щоб зберегти екологію, пропонує використовувати тільки поновлювані ресурси в природі, починаючи від продуктів харчування й закінчуючи паливом, установити у всьому світі тотальний контроль над народжуваністю, а також знищувати біологічні види, що порушують природний баланс. Такі погляди постійно натикаються на перешкоди з боку міжнародних, політичних і державних органів. Але, попри це, практично всі його твори є бестселерами у Фінляндії, а сам автор має величезну популярність у великої кількості людей.

К. П. Лінкола, перебуваючи на пенсії в поважному віці, до сьогодні суворо додержується власних ідей. Як засіб пересування використовує тільки коня, живе на березі озера, заробляє на життя риболовлею, а в будинку не має водогону й електрики.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

[1] [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.],

Геноцид або смерть: радикальний енвайроменталізм Каарло Пентті Лінколи [Архівовано 6 липня 2020 у Wayback Machine.]

Пентті Лінкола: Інтерв’ю для «Дзеркала душі» 1997 року [Архівовано 6 липня 2020 у Wayback Machine.]

Людська повінь. Переклад есе Каарло Пентті Лінколи [Архівовано 6 липня 2020 у Wayback Machine.]

Погляд на стан світу, або азбука глибинного еколога. Переклад есе Каарло Пентті Лінколи [Архівовано 4 березня 2022 у Wayback Machine.]

«Свою батьківщину потрібно любити»: роздуми фінознавця до роковин смерті Каарло Пентті Лінколи [Архівовано 5 квітня 2021 у Wayback Machine.]