Казимирівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Казимирівка (пол. Kazimirówka) — німецька колонія у Галичині. Поблизу знаходилася інша німецька колонія — Броніславівка.

Колонію було засновано 1838 року в Золочівській окрузі Королівства Галичини і Володимирії. Сюди (як і в сусідню колонію Броніславівка) заселилися німці-євангелісти з Пфальцу[1].

У 1880 році в Броніславівці налічувалось 30 домів і 202 жителі. У німців-євангелістів був парафіяльний храм у Львові. 1872 року в Броніславівці було закладено школу для євангелістів із німецькою мовою навчання, яку відвідували і жителі Казимирівки. Свій храм було згодом зведено при дорозі з Золочева на Тернопіль[2].

Після радянської окупації Західної України жителів колонії було репатрійовано до Німеччини.

Зараз село Кам'янисте, Золочівського району Львівщини.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Карта німецьких поселень Галичини у 1939 році. Архів оригіналу за 25 березня 2016. Процитовано 29 березня 2012.
  2. Національна академія наук України, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень, Товариство «Знання» України, Миколаївський державний гуманітарний університет імені Петра Могили, Українська академія політичних наук, Миколаївський центр політичних досліджень / Німецькі поселенці в Україні: Історія та сьогодення. — Київ — Миколаїв, 2006. — 415 с. сторінки 91-108: Поява і господарська діяльність німецьких поселенців на Галичині та архітектурна специфіка німецьких колоній — Львів//Олешко О., Петришин Г. (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 22 травня 2014. Процитовано 29 березня 2012.

Див. також[ред. | ред. код]