Казимир Жеглень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казимир Жеглень
пол. Kazimierz Żegleń
Народився 4 березня 1869(1869-03-04)
Качанівка, Скалатський повіт, Королівство Галичини та Володимирії, Долитавщина, Австро-Угорщина
Помер 1910-ті
Країна  Республіка Польща
Діяльність винахідник, Змартвихвстанці, інженер, підприємець
Знання мов польська
Конфесія католицька церква

Казимир Жеглень (пол. Kazimierz Żegleń) (4 березня 1969(19690304), Качанівка, нині Тернопільський район, Тернопільська область, Україна — пом. 1910) — польський монах, який вступив у конгрегацію «Воскресіння», яка діяла у Львові. Виїхав у США. Винахідник бронежилета.

Винахідник Зеглен із Качанівки
Казимир Зеглен

Біографія[ред. | ред. код]

Народився Казимир Жеглень 4 березня 1869 року в селянській родині Бартоломія та Маріанни[1] у с. Качанівка, тоді Скалатського повіту.У віці 18 років він вступив в конгрегацію «Воскресіння», яка діяла у Львові.

У 21-річному віці Зеглен назавжди покинув рідну Галичину і вирушив до Сполучених Штатів, де він повинен був почати служіння при церкві м.Чикаго. Молодий паламар у вільний час, головним чином, переробляв старі та винаходив нові пристрої, тому що полюбляв техніку. На початку XX ст. він покинув чернецтво, женився та почав займатися бізнесом, заснувавши декілька компаній із виробництва бронежилетів та куленепробивних матеріалів[2].

До кінця своїх днів працював і жив у Чикаго, де помер у 1910 році.

Винаходи[ред. | ред. код]

Вибір матеріалів для бронежилета припав у винахідника на шовк. Жилет у Казимира був ідеєю системи шарів. Ефірні панелі-перехоплювача складались з декількох шарів шовкової тканини, яку просочували спеціальним розчином. Хімічний склад рідини був таємницею Кзимира.На початку березня 1897 року автор отримав патент і провів першу публічну презентацію винаходу. З відстані 20 ярдів (0,9144 м.) два шматки матеріалу, що мали розміри 12 × 25 дюймів (0,0254 м.) закріпили на дошках. Ці та наступні випробування показали, що тканина ефективно зупиняє кулі, але поліція не поспішала замовляти жилети. Командування армії США вирішило, що жилет є занадто дорогий і перш за все неефективний в захисті від куль з гвинтівок, найбільш часто використовуваних на полі бою. Але жилетами зацікавились в Російській імперії. У 1905 році у війні з Японією командування царської армії замовило 50000 бронежилетів: нагрудні з 3-міліметрових сталевих пластин з використанням «тканини Зеглена». Пізніше Казіміж Зеглен почав концентруватись на нових винаходах. Так з’явились на світ перші ідеї автомобільних шин, які були стійкі до розриву і проколу.

Згадування[ред. | ред. код]

У 2008 році Славомир Лотиш, історик техники, про діяльність Казимира Зеглена в програмі «Особистості Америки»(film dokumentalny na Youtube.).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Державний архів Тернопільської області. Ф.485. Оп.1. Спр.81. Арк.65.
  2. Kazimierz Żegleń. Magnum-X.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Т. Кульбаба. Наш земляк Казіміж Зеглен - винахідник бронежилета // Гомін волі [Текст,фот.] – 2017. – № 26 (30 черв.). – С.3