Карпато-руський визвольний комітет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карпато-руський визвольний комітет
Абревіатура КРОК
Тип політична організація
Засновано 11 серпня 1914
Київ
Розпущено 22 вересня 1914
Ідеологія москвофільство
Країна  Російська імперія
Штаб-квартира Київ
Місце діяльності Галичина
Генеральний секретар Лобенський С.
Голова комітету Юліан Яворський
Ключові особи Маріян Глушкевич, Ю. Секало, М.Сихоцький

Карпато-руський визвольний комітет (рос. Карпато-русский освободительный комитет, КРОК) — політична організація галицьких москвофілів, заснована у Києві на початку Першої світової війни 11 серпня 1914 року.

Історія[ред. | ред. код]

Утворений з пропагандистською метою на початку Першої світової війни 11 серп. (29 лип.) 1914 за підтримки командування Південно-Західного фронту галицькими діячами москвофільського напряму (див. Москвофільство), які перебували в Києві. Комітет ставив собі за завдання: інформувати діючу армію та російську громадськість про галицькі справи, опікуватися біженцями та військовополоненими з «русских» галичан, а також, по можливості, здійснювати безпосереднє керівництво національно-культурним і політичним життям в окупованій російськими військами Галичині.

Друковані матеріали[ред. | ред. код]

В день заснування «КРОК» ухвалив прокламацію до галичан, 50 тис. прим. якої із закликом сприяти російській армії було розповсюджено в Галичині. 19(6) серп. 1914 відновив на базі друкарні штабу Київського військового округу випуск газети «Прикарпатская Русь» (згодом була перенесена до Львова). Причетний до видання в серпні 1914 призначеної для офіцерів російської армії секретної брошури «Современная Галичина. Этнографическое и культурно-политическое состояние ее в связи с национально-общественными настроениями». Брошура, зокрема, закликала офіцерів розпізнавати серед місцевого населення Галичини ворогів — «мазепинців» — та відділяти їх від місцевих «русских» (москвофілів).

Розпущення[ред. | ред. код]

22(9) верес. 1914 к-т саморозпустився, склавши у Львові свої повноваження перед «Русским народным советом Прикарпатской Руси».

Література[ред. | ред. код]

Карпато-русский освободительный комитет. «Киевлянин», 1914, 1 августа; Русский народный совет. «Прикарпатская Русь», 1915, 22 мая;

  • Петрович І., Крип'якевич І. П. Галичина під час російської окупації. Серпень 1914 — червень 1915. Б/м, 1915;
  • Дорошенко Д. Мої спомини про недавнє минуле: 1914—1920. Мюнхен, 1969;
  • Любченко В. Б. Москвофільський фактор в політиці Російської імперії напередодні та на початку Першої світової війни. «Проблеми історії України ХIХ — початку ХХ ст.». 2003, вип. 6.

Джерела[ред. | ред. код]