Справжні коники

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Коники справжні)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коники справжні
Час існування: Карбон - сьогодення

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Прямокрилі (Orthoptera)
Підряд: Довговусі (Ensifera)
Надродина: Tettigonioidea
Родина: Коники справжні (Tettigoniidae)
Krauss, 1902
Підродини
Посилання
Вікісховище: Tettigoniidae
Віківиди: Tettigoniidae
EOL: 972
ITIS: 102232
NCBI: 62784
Fossilworks: 71368

Коники справжні (Tettigoniidae) — родина прямокрилих комах. Її класифікують як єдину сучасну родину надродини Tettigonioidea. До неї відносять понад 6400 видів комах. Поширені на всіх континентах, крім Антарктиди. Є як рослиноїдні, так і хижі форми. Завдовжки до 10 см. Забарвлення переважно зеленувате.

Більшість коників харчуються рослинною їжею, деякі мають змішане харчування, зустрічаються і хижаки. Деякі види шкодять сільськогосподарським культурам та деревним породам.

Вагомий внесок у вивчення комах цієї групи зробив Г. Я. Бей-Бієнко.

Місця проживання[ред. | ред. код]

Природними місцями проживання більшості видів справжніх коників служать нерозорані ділянки — луки, степи, чагарники, узлісся, галявини, рідколісся.

На схилах Кримських і Карпатських гір України коники справжні нерідко розмножуються до господарсько відчутної чисельності. Влітку коники мігрують на посіви сільськогосподарських культур, яким можуть завдавати чималої шкоди.[1].

Опис[ред. | ред. код]

Голова спереду звичайно з добре відособленою, стислою з боків вершиною тімені. Вусики щетиноподібні, довші за тіло. Передньоспинка з пласким або опуклим верхом — диском і пласкими, опущеними донизу бічними лопатями; диск нерідко із серединним кілем.

Орган слуху розташований на гомілках передніх ніг.

Надкрила самця з органом стрекотіння, який розташований у їх основи і складається з дзеркальця — прозорої резонуючої мембрани, більш розвиненої на правому надкрилі, і стридуляційної частини — видозміненої передньої анальної жилки, яка на лівому надкрилі знизу зазубрена. Ліве надкрило завжди лежить зверху правого.

Яйцеклад самки стиснутий з боків, шаблеподібний або мечоподібний.

Формула лапок 4-4-4.

Шкода сільському господарству[ред. | ред. код]

Коники справжні можуть пошкоджувати сільськогосподарські культури. Особливо сильно через них потерпають невеликі виноградники, сосна, тютюнові плантації, плодові, пшениця, ячмінь, овес тощо.

Окремі види відкладають яйця в молоді пагони дерев, що призводить до усихання пагонів, а також є переносниками плодової гнилі на яблуках та айві.


Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Селькохозяйственные вредители (рос.). Архів оригіналу за 23 вересня 2013. Процитовано 5 липня 2012.