Користувач:Поверхаххапайко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володіння мовами
uk Українська мова для цього користувача є рідною.
Мови користувачів Вікіпедії

Мері Шеллі Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Мері Шеллі - о, це така жінка, вона була оточена значимими для Вікіпедії людьми, її чоловік Персі Біші Шеллі був визначним англійським поетом, її батько, Вільям Голдвін, визначним англійським філософом, мати - Мері Волстонкрафт, письменницею та феміністкою, але найбільше відоме власне творіння Мері - Франкенштейн. Категорія: Англійські письменники

Це може бути цікаво. Вмикаю тетрафан.

Стародавній світ - термін, що описує історію людства з початку писаної історії до Середньовіччя. Частково цю тему покривають статті Стародавній Єгипет, Стародавня Індія, Стародавній Китай, Стародавня Греція, Стародавній Рим та Месопотамія. В історію Стародавнього світу входить період античності, який охоплює час, починаючи з перших Олімпійських ігор у Греції, тобто з 776 року до Христа, чому приблизно відповає також дата заснувння Рима.

Стародавньому світу передують доісторичні часи, описані в статті Первісне суспільство. Точної дати завершення періоду Стародавньої історії немає. Границя переходу до Середньовіччя умовна. Наприклад, щодо Америки вважається, що стародавня історія тривала до відкриття континенту Колумбом, щодо Індії, до стародавньої історії включають період Серединних держав та держави Гуптів, щодо Китаю, вважається що стародавня історія тривала до кінця Династії Цінь, тобто завершилася ще за 200 років до Христа.

Початок[ред. | ред. код]

До кінця 4 тисячоліття до Христа людство розселилося на всі континенти, поряд із тридиційнимим мисливством та рибальством, освоїло скотарство й землеробство. В залежності від району земної кулі та від місцевих природних умов переважали ті чи інші види занять. Людські племена поділилися на кочові та осілі. Кочівники займалися переважно скотарством, а осілі - землеробством або рибальством, і ті й інші доповнювали свої харчові запаси полюванням (дивіться, наприклад, Трипільська культура). Ліси були майже незаймані, ріки чисті, простору багато, життя коротке і небезпечне.

Племена вже тоді торгували між собою, обмінюючи те, що було в них у надлишку на те, чого їм бракувало, але ніколи не відмовлялися від можливості відібрати чуже силою. Між племенами точилися війни за мисливські угіддя та за пасовища, рухливі швидкі кочівники нападали на осілі племена. Осілим племенам, прив'язаним до своїх полів, доводилося захищатися, а, отже, будувати укріплені поселення - перші міста.