Користувач:Lesia1998

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб

Ужгород[ред. | ред. код]

Ужгород— місто на ріці Уж, адміністративний центр Закарпатської області та Ужгородського району. Розташоване за 785 км від Києва, на кордоні зі Словаччиною.​ Розташоване за 785 км від Києва, на кордоні зі Словаччиною. Місто біля підніжжя Карпат є найменшим обласним центром країни, проте має багату і давню історію. Засноване у XI столітті, ставши фортецею роду Другетів, воно опинилося під владою Угорщини, а пізніше — Австро-Угорщини. Ужгород розвивався як промисловий та культурний центр Закарпаття. У 1919 році був столицею Підкарпатської Русі у складі Чехословаччини, 1945-го перейшов до УРСР.

Герб Ужгорода — офіційний герб міста, затверджений рішенням Ужгородської міської ради від 14 червня 1990 року. Являє собою німецький щит на синьому полі якого зображено, як із землі ростуть три золоті виноградні лози, що перетинають одна одну, з трьома листочками і двома гронами винограду на них.

Ужгородський ботанічний сад [ред. | ред. код]

У́жгородський ботані́чний сад — ботанічний сад Ужгородського національного університету (Закарпатська областьУкраїна), пам'ятка садово-паркового мистецтва державного значення. Розташований у місті Ужгороді на вулиці Івана Ольбрахта.

Боздоський парк [ред. | ред. код]

Ужгородський замок

Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні. Розташований у межах міста Ужгорода Закарпатської області, на Слов'янській набережній (лівий берег Ужа). У парку є три зони: зелені насадження, атракціони і господарські споруди. Зростають дерева місцевих і завезених видів.

Ужгородський замок [ред. | ред. код]

Ужгородський замок - фортифікаційна споруда в Ужгороді. Розташований поруч із центром міста, на вулиці Капітульній. Нині використовується як краєзнавчий музей.Пам'ятка архітектури стало лишається одним з найбільш відвідуваних туристичних об'єктів Ужгорода й України. У 2009 році, Ужгородський замок посів II місце у конкурсі «7 чудес Закарпаття».

Обласна філармонія

Закарпатська обласна філармонія [ред. | ред. код]

Закарпатська обласна філармонія - державна концертна організація в Ужгороді, заснована 19 лютого 1946 року. З 1957 року філармонія знаходиться у приміщенні колишньої синагоги. Архітектурний ансамбль синагоги поєднав романтичний, візантійський та мавританський стилі, що було даниною тодішній європейській моді. 

Алея сакур[ред. | ред. код]

Саме в Ужгороді розташована найбільша в Європі Алея сакур, що простягнулася вздовж берега Ужа, на Православній та Київській набережних. Щороку, щоб побачити красиве природне явище, в Ужгород з'їжджаються тисячі туристів.  Сакура цвіте в кінці квітня − на початку травня. Цвітіння короткочасне, триває воно 2-3 тижні максимум.

Пішохідний міст[ред. | ред. код]

Пішохідний міст в Ужгороді – це найулюбленіше місце городян і гостей міста. Він з`єднує дві набережні – Студентську і Незалежності, на яких розташована найдовша у Європі алея – Липова. Міст є символом любові і виконання бажань.Є таке повір`я: перейшовши міст уперше з «нового» міста до «старого», потрібно обов`язково загадати бажання, і воно неодмінно збудеться. Закохані вішають на перила пішохідного мосту замки з іменами на знак вірності і міцності їхніх відносин, а ключі викидають у річку Уж, що протікає під мостом.

Липова алея [ред. | ред. код]

Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні. Розташована в межах міста Ужгорода, на набережній Незалежності та Студентській набережній. Алея розташована на правому березі річки Уж і має довжину 2,2 км. Нараховує близько 300 екземплярів лип, висаджених у два ряди. Алея є улюбленим місцем відпочинку мешканців та гостей міста.

Партерний сквер [ред. | ред. код]

 Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні. Статус надано з метою збереження скверу, що складається з двох частин. Зростають дерева і кущі різних видів. Цінний для естетичних, рекреаційних і освітньо-виховних цілей. 

Пам'ятник Ігнатію Рошковичу

Статуя Ігната Рошкевича.[ред. | ред. код]

19 листопада 2012 року в Ужгороді урочисто відкрили пам'ятник Ігнатію Рошковичу – видатному митцю, графіку, “першому професійному художнику Ужгорода”.​ Ігнатій Рошкович розписував фресками численні храми Європи, серед яких базиліка Святого Іштвана у Будапешті.