Костас Кацураніс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Костас Кацураніс
Костас Кацураніс
Костас Кацураніс
Особисті дані
Повне ім'я Константінос Кацураніс
Народження 21 червня 1979(1979-06-21) (44 роки)
  Патри, Греція
Зріст 183 см
Вага 75 кг
Громадянство  Греція
Позиція півзахисник
Номер 2
Юнацькі клуби
1996-1998 Греція «Панатінаїкос»
Професіональні клуби*
Роки Клуб Ігри (голи)
1996—2002
2002—2006
2006—2009
2009—2012
2012—2014
2014
2014—2015
2015
Греція «Панахаїкі»
Греція АЕК
Португалія «Бенфіка»
Греція «Панатінаїкос»
Греція ПАОК
Індія «Пуна Сіті»
Греція «Атромітос»
Австралія «Гейдельберг Юнайтед»
121 (14)
110 (29)
80 (10)
88 (18)
47 (6)
14 (4)
22 (3)
1 (0)
Національна збірна
Роки Збірна Ігри (голи)
2003—2015 Греція Греція 116 (10)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

Костас Кацураніс (грец. Δημήτρης Σαλπιγγίδης, 21 червня 1979, Патри, Греція) — колишній грецький футболіст, півзахисник. Чемпіон Європи 2004 року у складі збірної Греції.

Спортивна кар'єра[ред. | ред. код]

Костас Кацураніс почав футбольну кар'єру 1999 року, у віці 17 років, у складі клубу «Панахаікі» рідного міста Патри в сезоні 1996/97 грецького чемпіонату. В подальшому за «Панахаікі» провів шість сезонів, з третього за рахунком сезону був гравцем основного складу. після завершення строку дії контракту з «Панахаікі» Кацураніс почав переговори про перехід в «Панатінаїкос». Однак португальський тренер Фернанду Сантуш, його майбутній тренер в АЕКу і «Бенфіці», що на той час працював у «Панатінаїкосі», волів укласти контракт зі своїм співвітчизником Карлушем Шаінью, знайомим тренеру за попередньою роботою в «Порту». Таким чином, трансфер Кацураніса в цей клуб зірвався.

АЕК[ред. | ред. код]

Потім до футболіста виявив цікавість інший грецький гранд з Пірея — «Олімпіакос». Переговори з віце-президентом клубу Йоргосом Луварісом наближалися до успішного завершення, коли Луваріс попросив Кацураніса відкласти ухвалення остаточного рішення до повернення з ділової поїздки до США президента клубу Сократіса Коккаліса. Ситуацією скористався тодішній президент афінського АЕКа Хрисостомос Псоміадіс і переконав успішного півзахисника підписати трирічний контракт з АЕКом. Виходячи спочатку на заміну, Кацураніс показував вражаючу гру і незабаром став важливою частиною свого нового клубу. Він продовжував прогресувати і швидко став одним з провідних гравців основи.

Костас Кацураніс у 2008 році

Сезон 2004/05 Грецької Суперліги став одним із найкращих в кар'єрі Кацураніса в АЕКу — він забив 12 м'ячів, граючи на позиції опорного півзахисника, ведучи разом з клубом боротьбу за чемпіонський титул. АЕК фінішував третім, хоча багато хто очікував від клубу лише місця в середині таблиці. До Костаса виявляв інтерес німецький «Вердер», але він разом з президентом клубу Демісом Ніколаїдіс вирішили відхилити цю пропозицію. У сезоні 2005/06 року афінський клуб фінішував у чемпіонаті країни на другому місці і завоював місце в Лізі чемпіонів УЄФА. В кінці сезону тренер АЕКа Фернанду Сантуш повернувся на батьківщину і Кацураніс виявив бажання піти за ним і продовжити кар'єру за кордоном, уклавши контракт з португальською «Бенфікою», яку очолив Сантуш. Сума трансферу склала близько 2 мільйонів євро.

«Бенфіка»[ред. | ред. код]

Кацураніс підписав чотирирічний контракт з португальським клубом 23 червня 2006 року. Роком раніше в «Бенфіці» опинився інший грецький футболіст — Георгіос Карагуніс. Прибувши в червні, Кацураніс заявив журналістам: «Навіть якщо б Фернанду Сантуша або Карагуніса не було в клубі, я все одно б прийшов у клуб. „Бенфіка“ для мене — один з провідних клубів Європи і вона довела це в Лізі чемпіонів. Я тут, щоб добиватися таких самих високих цілей, перехід у „Бенфіку“ також допоможе мені в кар'єрі у збірній.»

У першому в його кар'єрі дербі з португальським «Порту» Кацураніс ударом головою після розіграшу кутового відкрив рахунок своїм забитим м'ячем. Незабаром в одному з матчів ліги він забив другий гол за «Бенфіку». Так Костас Кацураніс швидко став ключовим для команди гравцем, забив кілька важливих голів і в деяких матчах був капітаном команди. Він довів, що є одним із найкращих новачків португальського чемпіонату, провівши в сезоні 2006/07 28 матчів ліги і забив в них 6 м'ячів. Незважаючи на інтерес, проявлений у міжсезонні до гравця такими клубами, як «Валенсія», «Вердер», «Тоттенгем», а також «Ювентусом», 14 вересня 2007 Костас Кацураніс продовжив контракт з «Бенфікою» ще на два сезони.

У січні 2008 року в матчі проти «Віторії» із Сетубала у Кацураніса сталася сварка з товаришем по команді Луїзао. Конфлікт виник після неточного пасу Кацураніса, через який Луїзао був змушений переривати атаку, вже заволодівши м'ячем суперника, з порушенням правил. Луїзао отримав жовту картку, після чого став відкрито висловлювати претензії до Кацураніса, який відповів в тій же манері. Справа мало не дійшло до бійки, але гравців розняли товариші по команді. Обох гравців негайно замінили і в подальшому усунули від ігор. Пізніше і Кацураніс, і Луїзао принесли один одному публічні вибачення.

2 березня 2009 року Кацураніс визнаний гравцем року «Бенфіки» номер 1[1].

«Панатінаїкос»[ред. | ред. код]

Кацураніс підписав чотирирічний контракт із грецьким багатолітнім чемпіоном «Панатінаїкосом», за який вболівав з самого дитинства, 1 липня 2009 року[2]. Свій перший гол у складі клубу він забив у ворота празької «Спарти» у поєдинку в Лізі чемпіонів УЄФА. У національному першому футбольному дивізіоні Альфа Етнікі перший гол Кацураніс забив команді «Ксанті» у другому турі сезону 2009-10. Загалом футболіст Кацураніс забив 8 голів у сезоні та запорукою чемпіонства клубу.

Костас Кацураніс під час виступів за ПАОК. 7 серпня 2013 року.

ПАОК[ред. | ред. код]

14 грудня 2012 року гравець перейшов у ПАОК на правах вільного агента. Контракт підписаний строком на 1,5 року[3]. 24 січня він забив свій перший гол за ПАОК в Кубку Греції проти «Кіллітеї». 3 березня 2013 року Кацураніс забив свій перший гол в грецькій Суперлізі за ПАОК матчі проти «Паніоніоса». Він сформував сильну пару в центрі оборони з Гордоном Шильденфельд. 27 серпня 2013 року Кацураніс забив «Шальке 04» в кваліфікації Ліги чемпіонів, проте його команда програла 2:3 і не потрапила в груповий етап[4].

У сезоні 2013-14 він був призначений віце-капітаном клубу за Дімітрісом Салпінгідісом, який був її капітаном. 27 лютого 2014 року він був видалений на 69-й хвилині матчу Ліги Європи проти «Бенфіки» (0:3), і під час уходу з поля він отримав овації від шанувальників «Бенфіки» в знак визнання за сезони, які він провів з португальською командою[5].

«Пуна Сіті»[ред. | ред. код]

У вересні 2014 року Кацураніс підписав контракт з індійським клубом «Пуна Сіті», де вже виступали такі зірки як Бруно Чирілло і Давид Трезеге, а тренував клуб італійський тренер Франко Коломба[6]. Кацураніс став першим капітаном в історії команди і зіграв перший проти «Делі Дайнамос» (0:0). У матчі проти «Гоа» Кацураніс забив свій перший гол за клуб і допоміг своїй команді виграти 2:0. Костас створив дует з голландцем Джоном Глоссенсм і забив красивий гол у виїзному матчі в проти «Атлетіко Калькутти» (3:1), який згодом був визнаний найкращим голом в індійській Суперлізі 2014 року[7][8].

В підсумку за клуб грек провів 14 матчів і забив 4 голи у сезоні[9].

«Атромітос»[ред. | ред. код]

26 грудня 2014 року Кацураніс підписав контракт на шість місяців з «Атромітосом» з можливістю пролонгації ще на один рік. 3 січня 2015 року зіграв перший матч з новим клубом вдома проти «Каллоні». Всього до кінця сезону гравець зіграв 22 матчі однак, афінський клуб вирішив не продовжувати контракт напередодні наступного сезону[10][11].

«Гейдельберг Юнайтед»[ред. | ред. код]

15 вересня 2015 року підписав контракт з австралійським клубом «Гейдельберг Юнайтед» на один матч, з можливістю продовжити його, якщо вони зможуть виграти свій наступний матч на Кубок ФФА[12][13][14]. Проте команда розгромно поступилась клубу «Мельбурн Сіті» і 29 вересня 2015 року Кацураніс офіційно оголосив про свій відхід з професійного футболу[15].

Гра у збірній[ред. | ред. код]

За національну футбольну збірну Греції грає з 2003 року. Дебютував у складі національної збірної 20 серпня 2003 року в матчі з командою Швеції. Перший гол за збірну провів у ворота збірної Казахстану у відбірковому матчі чемпіонату світу 2006 року.

Костас Кацураніс у складі збірної. 17 листопада 2010 року.

Кацураніс був одним з ключових гравців, що привели збірну до тріумфу на Чемпіонаті Європи 2004 року. Після цього успіху Кацураніс став основним гравцем збірної у відбірковому циклі чемпіонату світу 2006 року, що завершився для команди невдачею. Кацураніс став одним з найсильніших гравців Греції в кваліфікаційних матчах на Євро-2008, в яких він допоміг Греції вийти у фінальну частину і отримати шанс відстояти чемпіонський титул. У кількох матчах Кацураніс виводив збірну на поле як капітан команди.

У відбірковому турнірі до світової першості 2010 року провів всі матчі за винятком домашньої зустрічі з командою Ліхтенштейну[16]. Учасник Чемпіонату світу 2010 року в ПАР, проте жодним влучним ударом не відзначився[17].

17 жовтня 2012 рокуКацураніс провів свій 100-й матч у футболці Греціїв грі зі Словаччиною (1:0) в Братиславі, ставши тільки четвертим гравців історії Греції, якому це вдалося.

Виняткові характеристики лідера Костаса поряд з досвідом і величезним впливом на поле дозволили йому бути капітаном збірної Греції на чемпіонаті світу 2014 року, замінивши багаторічного капітана команди, ветерана Йоргоса Карагуніса, що завершив виступи у віці 37 років . 19 червня 2014 року Кацураніс на турнірі став першим грецьким гравцем в історії чемпіонату світу, що отримав червону картку. Він був вилучений в 38-й хвилині матчу групового проти Японії за дві жовті картки.

Після жеребкування відбору до Євро-2016, Кацураніс заявив, що він упевнений у досягненні фінальної стадії через відсутність «важковаговиків» в своїй відбірковій групі. Тим не менше Греція закінчила кваліфікація на останньому місці відбіркової групи, вигравши тільки один раз.

Всього протягом 2003—2015 років Кацураніс провів 116 матчів за збірну і забив 10 голів.

Досягнення[ред. | ред. код]

Командні
Особисті

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Footballer of the year for Benfica. Архів оригіналу за 8 травня 2009. Процитовано 23 червня 2010. 
  2. OFFICIAL: Kostas Katsouranis Joins Panathinaikos From Benfica. Архів оригіналу за 4 липня 2009. Процитовано 23 червня 2010. 
  3. Οι πρώτες στιγμές του Κώστα Κατσουράνη στη Θεσσαλονίκη (гр.). Επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. 14.12.2012. Архів оригіналу за 19 грудня 2012. Процитовано 18 грудня 2012. 
  4. ΠΑΟΚ-Σάλκε 2-3 (Greek). contra.gr. 27 серпня 2013. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 15 липня 2017. 
  5. Benfica - PAOK, 3-0 (Portuguese). RTP. 27 лютого 2014. Архів оригіналу за 4 березня 2014. Процитовано 27 лютого 2014. 
  6. Greece’s Kostar Katsouranis joins FC Pune City. The Hindu. 1 жовтня 2014. Архів оригіналу за 12 серпня 2020. Процитовано 15 липня 2017. 
  7. Hume voted best player, Elano wins Golden Boot. Indian Super League. 21 грудня 2014. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 15 липня 2017. 
  8. ISL champions Atletico de Kolkata pocket Rs 8 crore. Times of India. 21 грудня 2014. 
  9. Katsouranis Scores his Fourth Goal in India [Video]. greece.greekreporter.com. 30 листопада 2014. Архів оригіналу за 7 листопада 2015. Процитовано 15 липня 2017. 
  10. Katsouranis leaves Atromitos. sdna.gr. 17 червня 2015. Архів оригіналу за 18 червня 2015. Процитовано 17 червня 2015. 
  11. Τελειώνει ο Κατσουράνης!. themasports.com (Greek). 16 червня 2015. Архів оригіналу за 20 червня 2015. Процитовано 20 червня 2015. 
  12. Weiner, David. Kostas Katsouranis to Heidelberg United: FFA Cup quarter finalist sign Greek international. Fox Sports. News Corporation. Процитовано 15 вересня 2015. 
  13. FFA Cup minnows sign Greek international Kostas Katsouranis. The World Game. Special Broadcasting Corporation. Процитовано 15 вересня 2015. [недоступне посилання з липня 2019]
  14. Greek international Kostas Katsouranis signs for FFA Cup minnow Heidelberg United, will face Melbourne City. ABC News. Australian Broadcasting Corporation. Архів оригіналу за 15 вересня 2015. Процитовано 15 вересня 2015. 
  15. Stringa, Marina (29 вересня 2015). Τέλος το ποδόσφαιρο για Κατσουράνη! (Greek). Contra.gr. Архів оригіналу за 14 вересня 2016. Процитовано 15 липня 2017.  {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |4= (довідка)
  16. Константинос Кацуранис — worldcup10. Архів оригіналу за 14 червня 2010. Процитовано 23 червня 2010. 
  17. Kostas Katsouranis — soccernet.espn[недоступне посилання]

Посилання[ред. | ред. код]