Краснокутський Євген Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Краснокутський Євген Олексійович
 Майор
Загальна інформація
Народження 1978(1978)
Харків
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Армійська авіація
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Євге́н Олексі́йович Красноку́тський — український військовий льотчик, майор Збройних сил України.

Життєвий шлях[ред. | ред. код]

Євген Краснокутський з дитинства мріяв літати. Вивчився у рідному Харкові на пілота й отримав направлення у Коломию. Там служив до 2005 року, поки його частину не розформували. Євген перевівся в Броди Львівської області, а родина пілота так і лишилася жити в Коломиї. Бачився з ними лише на вихідних.

Льотчик-оператор вертолітної ланки 16-ї окремої бригади армійської авіації 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України, в/ч А2595, м. Броди.

З дружиною виховує трьох дітей, — двох доньок і маленького сина.

Бойовий шлях[ред. | ред. код]

З початком антитерористичної операції на сході України льотчики 16-ї ОБрАА перебазувалися на військовий аеродром у м. Чугуїв та виконували завдання з патрулювання території в районі Слов'янська і Краматорська в Донецькій області.

2 травня 2014 року поблизу села Карпівка Слов'янського району російськими бойовиками за допомогою переносних зенітних ракетних комплексів було збито два вертольоти Мі-24 Збройних сил України, які здійснювали повітряне патрулювання в районі міста Слов'янська. Загинули п'ятеро офіцерів з двох екіпажів бродівської авіабригади, один отримав поранення. Спочатку, близько 3-ї години ранку, підбили вертоліт «09 жовтий», командир екіпажу Сергій Руденко дав можливість одному з членів екіпажу вискочити з вертольота і намагався врятувати ще одного. Командир вертолітної ланки майор Сергій Руденко і бортовий технік старший лейтенант Ігор Гришин загинули, поранений капітан Євген Краснокутський був захоплений терористами у полон. Другий вертоліт, «40 жовтий», полетів на допомогу, але теж був збитий. Загинули члени екіпажу вертольоту майор Руслан Плоходько, майор Олександр Сабада і капітан Микола Топчій[1].

«Ми мали супроводжувати колону БТРів, яка йшла на Слов'янськ, — згадує Євген Краснокутський. — І саме тоді нас збили із переносного зенітно-ракетного комплексу. Одна ракета пролетіла мимо, а друга влучила. Вертоліт почав падати. Все, як у тумані, машину закрутило, я вистрибнув з парашутом. Не знаю, чому не стрибнули мої побратими, може, не встигли».

Євген Краснокутський приземлився і пішов до збитого гелікоптеру, думав, може, хтось іще вижив, але тут почали вибухати снаряди, що були на борту. Потім чоловіка оточили троє людей у формі та в масках з автоматами. Били, прострелили йому обидві ноги.

«Вони хотіли мене забрати звідти, але прилетів наш вертоліт і почав кружляти, — пригадує Євген. — Вони втекли, мене лишили лежати серед поля. Бачив той вертоліт, може, то й по мене, але вони мене не бачили. Якби стояв чи сидів, а я просто лежав у траві. Рухатися не міг і нічого не міг зробити».

Вертоліт покружляв і полетів. Через деякий час Краснокутського знайшли інші сепаратисти. Каже, були в цивільному, більш агресивні. Забрали телефон, документи і повезли у Слов'янськ в штаб терористів. Євген був одним із перших військовополонених на той час. У штабі вже майже непритомного пілота оглянули медики. Він втратив багато крові, тому відправили в лікарню, де чоловіку зробили операцію. Євген розповідає, що майже на операційному столі випросив у медсестри телефон, аби подзвонити рідним.

З лікарні чоловіка викрали його батьки, які виїхали за ним із Харкова. Його посадили на заднє сидіння автівки, накололи знеболювальним й обхідними польовими дорогами вивезли на контрольовану українську територію і далі — у Харків. 5 травня в Міноборони повідомили про звільнення з полону російських бойовиків українського військового льотчика[2]. Євгену Краснокутському було присвоєне чергове військове звання «майор». Офіцера було доправлено до шпиталю, далі на нього чекало довге лікування та ще кілька операцій. У Харкові Краснокутський провів майже три місяці, потім був львівський госпіталь та довгий процес реабілітації.

Наприкінці літа 2016 року Євген знову піднявся у небо.

Нагороди[ред. | ред. код]

20 червня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу, відзначений — нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Бродах попрощалися із загиблими у Слов'янську пілотами // «Zaxid.net», 20 травня 2014. Архів оригіналу за 20 травня 2017. Процитовано 27 травня 2017.
  2. У Слов'янську звільнено з полону пілота гелікоптера, — Міноборони // «Щоденний Львів», 5 травня 2014. Архів оригіналу за 21 травня 2018. Процитовано 27 травня 2017.
  3. Указ Президента України № 543/2014 «Про відзначення державними нагородами України». Архів оригіналу за 12 березня 2016. Процитовано 17 листопада 2016.

Джерела[ред. | ред. код]