Кривецький Ігор Ігорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ігор Ігорович Кривецький
Ігор Кривецький на засіданні Верховної Ради України, 2014
Народився 9 серпня 1972(1972-08-09) (51 рік)
с. Мохнате, Турківський район, Львівська область
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Діяльність політик
Alma mater Національний університет «Львівська політехніка»
Учасник Війна на сході України і Російсько-українська війна (з 2014)
Посада народний депутат України[1]
Партія ВО «Свобода»
Україна Народний депутат України
7-го скликання
ВО «Свобода» 12 грудня 2012 27 листопада 2014

І́гор І́горович Криве́цький (нар. 9 серпня 1972, с. Мохнате, Турківський район, Львівська область) — український підприємець, політик, меценат. Народний депутат України 7-го скликання. Член ВО «Свобода» з 2004 року[2].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у Турківському районі на Львівщині. У шкільні роки займається малюванням, грає в духовому оркестрі, у складі якого перемагає на обласних конкурсах. Паралельно займається спортом — легкою атлетикою, кікбоксингом; захоплення спортом не покинув пізніше, зокрема, в студентські роки. Вступив на хіміко-технологічний факультет Львівського політехнічного інституту, який закінчив у 1995 році[2] за спеціальністю — «Хімічні технології силікатних та неметалічних матеріалів». Після навчання працював менеджером на фірмі, яка займалась пакуванням та реалізацією харчових продуктів.

У 2005 році здобув другу вищу освіту за спеціальністю «Міжнародні економічні відносини» на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка.[2]

З серпня 2003 року по 2012 рік — приватний підприємець.[2] З листопада 2006 року по жовтень 2008 року — директор ТОВ «Фієста-Фантастика».[2] З 2010 року по 2012 рік — депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» (№ 5 у списку). У Львівській облраді був заступником голови депутатської комісії з питань законності, прав людини та військових проблем.

На парламентських виборах 2012 року був заступником керівника Центрального виборчого штабу ВО «Свобода» з економічних питань. Після обрання народним депутатом України 7-го скликання від ВО «Свобода» (№ 13 у списку), призначений секретарем Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Заступник голови партії та керівник економічної ради ВО «Свобода».[3]

Політична діяльність[ред. | ред. код]

Львівська обласна рада, 2010—2012[ред. | ред. код]

Депутат Львівської обласної ради, заступник голови депутатської комісії з питань законності, прав людини та військових проблем. Член фракції ВО «Свобода».

З ініціативи фракції Львівська обласна рада вперше запровадила конкурс мікропроєктів місцевого розвитку для того, щоб створити умови для допомоги громадам сіл, селищ та малих міст у вирішенні їх нагальних соціальних і економічних проблем.

Новим напрямом підтримки місцевих ініціатив стало проведення у 2012 році конкурсу мікропроєктів з енергоощадження.

Також з ініціативи депутатів фракції ВО «Свобода» у 2011 році вперше запроваджено надання одноразової адресної допомоги реабілітованим за статтею 3 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» та потерпілим від політичних репресій.  Допомогу отримали 3423 особи віком понад 80 років. Також зменшено вік для надання такої допомоги — від 75 років і старшим.[4]

Верховна Рада України, 2012—2014[ред. | ред. код]

Депутат Верховної Ради України VII скликання. Секретар Комітету з питань податкової та митної політики. Член фракції ВО «Свобода». Автор 16 законопроєктів та 4 постанов ВРУ з питань митної та інвестиційної політики, а також прав і свобод громадян.

Участь у Євромайдані та Революції гідності[ред. | ред. код]

За словами Кривецького, він був основним фінансистом Революції гідності з боку ВО «Свобода». Зокрема за його підтримки функціонувала основна сцена Євромайдану.[3]

Підприємницька діяльність[ред. | ред. код]

Кривецький керує власним приватним підприємством, працює на ринку готельного («Edem Resort»,[5] с. Стрілки, Перемишлянський район), ресторанного (ТОВ «Фієста-Фантастика») та аграрного бізнесу. Має активи в с/г, житловому будівництві та енергетиці.

21 березня 2014 року Ігор Кривецький у інтерв'ю «Українській правді» повідомив, що йому належить 5 % ТРЦ «Арена-Сіті»[3]. В інтерв'ю «Цензору» від 18 квітня 2016 року він повідомив про продаж своєї частки нерухомості.[6]

Критика[ред. | ред. код]

Восени 2013 року львівська газета «Експрес» звинуватила Кривецького, Тягнибока та решту керівників ВО «Свобода» у незаконних оборудках та непрозорій політичній діяльності. 2014 року Франківський суд Львова і Житомирський районний суд спростували звинувачення газети, зобов'язавши спростувати інформацію і відшкодувати збитки.[7]

Сім'я[ред. | ред. код]

Одружений з Ольгою Філатовою, яка також записана власницею готельного комплексу «Edem Resort». Отримала відзнаку «Інвестор року-2015». Ольга Філатова працювала викладачем психології в ЛНУ ім. Івана Франка. Наразі займається громадською діяльністю, зокрема курує проєкт з побудови клініки відновлювальної медицини. Також дружина володіє найдавнішим в Східній Європі готелем «Жорж», що є перлиною Львова.

Мати — заслужений фельдшер України, 50 років пропрацювала в медпункті в Карпатах. За роки роботи прийняла понад 430 пологів без жодного смертельного випадку.

Батько — 45 років пропрацював лісником в Карпатах. Наразі є відомим борцем із незаконною вирубкою лісу.

Виховує двох дітей — сина та доньку. Живе в Києві.

Захоплення[ред. | ред. код]

Гірські лижі, серфінг, гольф, кінний спорт, мистецтво.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Організовує та підтримує діяльність літніх таборів для дітей зі сходу України. Допомагає школам-інтернатам.

З початку АТО надає постійну волонтерську допомогу Збройним силам України. За різними оцінками, сума допомоги сягає 50 млн гривень.[6]

Засновник та ідейний натхненник першого українського публічного парку сучасної скульптури — PARK3020, де у вільному доступі розміщено роботи відомих українських сучасних художників[8].

За підтримки Кривецького Ігоря Ігоровича відкрито музей відомого українського скульптора Олександра Сухоліта.

Активно підтримує розвиток різних видів спорту для дітей. Відкрив першу дитячу школу гольфу на території заходу України.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_index_arh?skl=7
  2. а б в г д Відкритий список Всеукраїнського об'єднання «Свобода». Кандидати в народні депутати. Київ 2014. Друк ТОВ «Новий друк». Наклад 20000. Замов. № 14-2978
  3. а б в Сірий кардинал "Свободи" Ігор Кривецький: Я міг постояти за себе. Але це не значить, що я - кримінальний авторитет. Українська правда. Архів оригіналу за 21 березня 2014. Процитовано 27 жовтня 2016.
  4. Львівська облрада виділила 1 млн. грн. жертвам політичних репресій. Архів оригіналу за 3 листопада 2016. Процитовано 1 листопада 2016.
  5. Edem Resort & SPA. Архів оригіналу за 31 березня 2016. Процитовано 31 березня 2016.
  6. а б Цензор.НЕТ. "СВОБОДІВЕЦЬ" ТА БІЗНЕСМЕН ІГОР КРИВЕЦЬКИЙ: "Я ВИТРАТИВ НА АТО 47 МІЛЬЙОНІВ – БІЛЬШЕ, АНІЖ УСІ ДЕПУТАТИ". Цензор.НЕТ (ru-RU) . Архів оригіналу за 21 жовтня 2016. Процитовано 21 жовтня 2016.
  7. «Свобода» виграла суд в «Експресу». vgolos.com.ua. Процитовано 1 листопада 2016.
  8. PARK3020. Парк скульптур | Парк сучасної скульптури | PARK 3020. Архів оригіналу за 27 лютого 2022. Процитовано 11 листопада 2021.

Джерела[ред. | ред. код]