Лаїцизм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лаїцизм (від фр. laïcité) — французький рух за секуляризацію суспільного життя країни; процес, в ході якого релігійні догми, інститути і практики втрачають їх раніше високе соціальне значення. Основна вимога цього руху — усунення впливу релігії в різних сферах суспільства. У ширшому сенці цього слова лаїцизм — рух за звільнення суспільства від впливу релігії.

Саме поняття лаїцизму фактично нічим не відрізняється від секуляризації, проте воно має велику національну специфіку. Термін лаїцизм найбільш поширений у Франції, а також інших франкомовних країнах і регіонах (Бельгія, Швейцарія, Канада), де принципи лаїцизму часто наводяться для обґрунтування заборони на використання будь-яких яскраво виражених релігійних символів в освітніх установах (це стосується як демонстрації християнських хрестів, так і носіння хіджабу або паранджі мусульманами в громадських місцях). Одне з основних втілень ідей лаїцизму у Франції - Закон про відокремлення церкви і держави 1905 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Денисюк С. Г. Лаїцизм // Сучасна політична лексика : енциклопед. словник-довідник / за наук. ред. Хоми Н. М. — Львів: «Новий Світ-2000», 2015.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Лаїцизм. Вебсайт Великої української енциклопедії (укр.).
  • Ляїцизм [Архівовано 14 вересня 2020 у Wayback Machine.] // Українська мала енциклопедія : 16 кн. : у 8 т. / проф. Є. Онацький. — Буенос-Айрес, 1960. — Т. 4, кн. VII : Літери Ле — Ме. — С. 874. — 1000 екз.