Лука (мультфільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лука
англ. Luca
Жанр кінокомедія, пригодницький фільм, фентезійний фільм[1], бадді-муві, triathlon filmsd, coming-of-age filmd[1] і сімейний фільм
Режисер Enrico Casarosad
Сценарист Jesse Andrewsd і Mike Jonesd
Композитор Dan Romerd[1]
Кінокомпанія Pixar[1] і Walt Disney Pictures[1]
Дистриб'ютор Walt Disney Motion Pictures Groupd, Fórum Hungaryd[2] і Walt Disney Studios Motion Pictures
Тривалість 95 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 2021
Касові збори 49 750 471 $[3]
IMDb ID 12801262
movies.disney.com/luca
CMNS: Лука у Вікісховищі

«Лука» (англ. Luca) — комп'ютерний анімаційний фільм, виробництва кіностудії «Pixar», прем'єра якого була запланована на 17 червня 2021 року[4], а на великих екранах світу й України він вже вийшов. Режисером фільму виступив Енріко Касароса, сценаристами виступили Майк Джонс і Джессі Ендрюс, а продюсером Андреа Уоррен. В озвучуванні фільму візьмуть участь Джейкоб Тремблей, Джек Ділан Грейзер, Емма Берман, Марко Баррічеллі, Саверіо Раймондо, Майя Рудольф і Джим Гаффіган. Фільм буде присвячений італійському музиканту Енніо Морріконе, який спочатку був повинен скласти саундтрек, але помер до того, як його попросили про це[5].

Синопсис[ред. | ред. код]

У селі біля моря Італійської Рів'єри хлопчик, на ім'я Лука Пагуро чудово проводить час зі своїм новим кращим другом Альберто Скорфано. Але Лука та Альберто приховують один секрет: вони обидва морські чудовиська зі світу, розташованого під поверхнею води.

У ролях[ред. | ред. код]

  • Джейкоб Трембле — Лука Пагуро, 12-річний морський монстр, який цікавиться світом над морем[6]. Він живе у водах поблизу італійського узбережжя, на фермі, де разом з батьками випасає рибу[6]. Хоча його все життя попереджали, що світ людей — небезпечне місце, він прагне чогось більшого, ніж його тихе фермерське життя, тому, коли Альберто бере його з собою досліджувати Портороссо, його очам відкривається цілий світ можливостей[6]. Як і всі інші морські монстри, Лука несвідомо набуває людської форми, як тільки його шкіра висохне. Його прізвище, «Пагуро», перекладається з італійської як «краб-відлюдник».
  • Джек Ділан Грейзер — Альберто Скорфано, 14-річний морський монстр-підліток і кращий друг Луки, що пристрасно бажає досліджувати людський світ.
  • Емма Берман — Джулія Марковальдо, італійка, яка дружить з Лукою та Альберто, товариська і чарівлива шукачка пригод, що любить книги й навчання[6]. До існування морських чудовиськ ставиться скептично.
  • Марко Баррічеллі — Массімо Марковальдо, італійський рибалка, кухар і батько Джулії[7]. Він значний і татуйований чоловік, що народився з однією рукою. Попри те, що Луку й Альберто лякають його великий зріст і вміння поводитися з ножем, Массімо дуже добрий, зокрема до своєї дочки[6].
  • Саверіо Раймондо — Ерколе Вісконті, місцевий хуліган з Портороссо і головний антагоніст фільму. Багаторазовий чемпіон міських перегонів за Кубок Порторосо, хоча багато хто вказує на те, що він застарий для цього. Ерколе — власник скутера «Vespa», пихатий хвалько, який вважає, що всі його обожнюють і люблять дивитися, як він їсть бутерброди[6]. Має двох шанувальників, Чіччо і Гвідо, які готові виконати будь-який його наказ.
  • Майя Рудольф — Даніелла, морське чудовисько і мати Луки.
  • Джим Гаффіган — Лоренцо, морське чудовисько і батько Луки.
  • Сенді Мартін — морський монстр і бабуся Луки. Бабуся знає, що порушення правила або двох є частиною дорослішання, і вона занадто щаслива, щоб дивитися в іншу сторону, якщо бунтівна сторона Луки має з'явитися.
  • Саша Барон Коен — Дядько Уґо, дядько Луки та рідний брат Лоренцо.
  • Джакомо Джанніотті в якості місцевого рибалки.

Створення[ред. | ред. код]

У липні 2020 року Pixar анонсував новий фільм «Лука», який описується як «історія дорослішання в Італії», режисером якого є Енріко Касароса, а продюсером Андреа Уоррен. Це повнометражний режисерський дебют Касароси, також раніше він зняв короткометражний фільм «Місяць», номінований на премію Оскар у 2011 році[8].

Касароса описує Луку як «глибоку особисту історію», натхненну його власним дитинством в італійському місті Генуя. Головний герой, заснований на ньому самому, а Альберто — на його кращому другові[9]. Режисер говорив: «Я провів літо на пляжах…я зустрів свого найкращого друга, коли мені було 11 років. Я був дуже сором'язливим і знаходив цього задираку дитиною, у якої було геть інше життя. Я хотів зняти фільм про ті види дружби, які допомагають тобі подорослішати». За словами Касароси, в результаті вийшов фільм, який віддає данину поваги Федеріку Фелліні та іншим класичним італійським режисерам, а також віддає стилем Міядзакі і в основі якого лежить святкування дружби.

Щоб підготуватися до створення фільму «Pixar» відправив кількох художників фільму в Італійську Рів'єру у дослідницьку поїздку, під час якої вони фотографували пейзаж і людей[10]. Історія фільму сягає корінням в 50-ті і 60-ті роки, які Касароса описав як «Золотий Вік, який відчувається поза часом», з музикою і стилістикою, натхненними тим періодом[9].

Морські монстри, представлені у фільмі, були засновані на місцевому фольклорі[11] і маленьких легендах про морських драконів, істот, які або приходять на допомогу, або втягують в неприємності[12]. Касароса сказав: «Я завжди знаходив старих морських монстрів на картах дуже захоплюючими. Таємниця моря була особливо представлена в дивних істотах, яких ми звикли малювати. І в цій області існує безліч чудових міфів „він також заявив, що морське чудовисько — це“ метафора відчуття себе інакше».

Спочатку повне ім'я головного героя, Лука Портороссо, було відсиланням до фільму Міядзакі «Порко Россо», якому фільм віддає данину поваги. У фінальному варіанті прізвище Луки-Пагуро (в перекладі з італійської «краб-відлюдник»), а Портороссо став назвою села, в якому розгортаються дії фільму[13].

Сценарій[ред. | ред. код]

У липні 2020 року Майк Джонс оголосив, що він буде працювати над сценарієм разом з Джессі Ендрюсом[14].

Анімація[ред. | ред. код]

Під час дослідницької поїздки Дінна Марсільєз, артдиректор фільму, помітила, що за ними спостерігали цікаві глядачі, і вирішила додати це в дизайн персонажів. Була виліплена глиняна фігура морського чудовиська Луки, щоб допомогти в створенні дизайну персонажа[10].

Випуск[ред. | ред. код]

Мультфільм «Лука» був випущений в США 18 червня 2021 року ексклюзивно на стрімінговій платформі Disney+[15], а в Україні прем'єра відбулася 17 червня 2021 року.

Український дубляж[ред. | ред. код]

А також: Анна Павленко, Дмитро Шапкін, Павло Голов, Світлана Штанько, Іван Кокшайкін, Єлизавета Кокшайкіна, Орест Кокотунов-Вітовський, Ксенія Нікітенко, Агнія Лодкіна, Ілля Локтіонов, Кіра Подольська, Рінат Фомічов, Ілона Бойко, Єлизавета Кучеренко, Олександр Чернов, Едуард Кіхтенко

Мультфільм дубльовано студією «Le Doyen» на замовлення компанії «Disney Character Voices International» у 2021 році.

  • Режисер дубляжу — Павло Скороходько
  • Перекладачка — Анна Пащенко
  • Музичний керівник — Тетяна Піроженко

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Aleph
  2. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  3. Box Office Mojo — 1999.
  4. Luca Image: New Look At Main Characters In Pixar's Next Original Film. ScreenRant (амер.). 19 січня 2021. Архів оригіналу за 23 січня 2021.
  5. Luca, il primo film Pixar diretto da un italiano (e ambientato alle Cinque Terre). Quotidiano (Italian) . 25 лютого 2021. Архів оригіналу за 25 лютого 2021. Процитовано 29 травня 2021.
  6. а б в г д е Get To Know The Characters And Cast Of Disney and Pixar's Luca. Mama's Geeky (амер.). 28 квітня 2021. Архів оригіналу за 1 травня 2021. Процитовано 21 червня 2021.
  7. Evans, Greg; Evans, Greg (25 лютого 2021). ‘Luca’ Teaser: Disney And Pixar Announce Voice Cast, Unveil Trailer For Upcoming Animated Feature. Deadline (амер.). Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 21 червня 2021.
  8. Nominees for the 84th Academy Awards. The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 24 січня 2012. Архів оригіналу за 25 серпня 2013. Процитовано 28 січня 2012.
  9. а б Perri Nemiroff (25 лютого 2021). What Do Pixar Sea Monsters Look Like? 'Luca' Director Enrico Casarosa Explained. Collider. Архів оригіналу за 10 березня 2021. Процитовано 29 травня 2021.
  10. а б "Inspired: Deanna Marsigliese, The Art of the Pivot ", Inside Pixar, season 1, episode 2, Disney, 2021.
  11. Pixar's Luca teaser trailer gives Jacob Tremblay a sun-soaked Italian summer with sea monsters. Entertainment Weekly (амер.). 25 лютого 2021. Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 26 лютого 2021.
  12. Bill Desowitz (25 лютого 2021). ‘Luca’ First Trailer: Pixar’s Italian Coming-of-Age Sea Monster Feature Is Quirky and Inclusionary. IndieWire. Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 29 травня 2021.
  13. Skyler Shuler. Pixar ‘Luca’ Main Character Reportedly Pays Homage to a Studio Ghibli Classic. The Disneinsider. Архів оригіналу за 10 лютого 2021. Процитовано 29 травня 2021.
  14. Майк Джонс (30 июля 2020). Proud to write this with @_jesse_andrews. Twitter (англ.). Архів оригіналу за 23 січня 2021. Процитовано 17 квітня 2021.
  15. Anthony D'Alessandro, Anthony D'Alessandro (23 березня 2021). Disney Shifts ‘Black Widow’ & ‘Cruella’ To Day & Date Release In Theaters And Disney+, Jarring Summer Box Office. Deadline (амер.). Архів оригіналу за 23 березня 2021. Процитовано 17 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]