Таємниці Смолвіля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таємниці Смолвіля
Smallville
Тип телесеріал
Телеканал(и) The WB (2001—2006)
The CW (2006—2011)
Дистриб'ютор(и) Warner Bros. Television Studios і Hulu
Жанр Фантастика, бойовик, містика, пригоди
Формат зображення 16:9
Тривалість серії 45 хв.
Тривалість 40 хв.
Компанія Warner Brothers, Tollin/Robbins Productionsd, Millar/Gough Inkd і DC Comics
Керівник проєкту Альфред Гофd і Майлз Мілларd
Сценарист Альфред Гофd, Майлз Мілларd, Brian Wayne Petersond, Kelly Soudersd, Todd Slavkind, Darren Swimmerd, Turi Meyerd, Стівен С. ДеНайт, Holly Hendersond, Don Whiteheadd, Caroline Driesd, Mark Verheidend, Bryan Q. Millerd, Майкл Ґрінd, Anne Cofell Saundersd, Kenneth Billerd і Джеф Леб
Ідея Джеррі Сігел
Джо Шустер
На основі Супермен
Оператор Glen Winterd і Barry Donlevyd
Продюсери Альфред Гаф
Майлз Міллар
Виконавчий продюсер Альфред Гофd, Майлз Мілларd, Brian Wayne Petersond і Kelly Soudersd
У головних ролях
Композитор Марк Сноу[1] і Louis Febred[1]
Країна-виробник США
Місце зйомок Британська Колумбія
Мова оригіналу англійська[2]
Перший показ 16 жовтня 2001 — 13 травня 2011
Кількість сезонів 10
Кількість серій 218
Послідовник Smallville (season 11)d[1]
Посилання

«Таємниці Смолвіля», (англ. Smallville, буквально «Смолвіль») — американський науково-фантастичний телесеріал, виконавчими продюсерами та авторами сценарію якого є Альфред Гоу і Майлз Міллар. Серіал розповідає про молоді роки життя Супермена — Кларка Кента, творцями якого є Джеррі Сігел і Джо Шустер. Дія відбувається у вигаданому американському містечку Смолвіль штату Канзас. Роль Кларка Кента виконав Том Веллінг, а його головного ворога Лекса Лютора зіграв Майкл Розенбаум. Зйомки, в основному, проходили в Канаді. Найдовший науково-фантастичний серіал, заснований на коміксах, в історії телебачення. Чотири перші сезони оповідають про життя Кларка Кента і його друзів у старшій школі. Починаючи з п'ятого сезону шоу переходить в новий етап життя Кларка та його друзів. Дедалі більше уваги приділяється посиланню до всесвіту Супермена, показано безліч героїв і лиходіїв.

Прем'єра першої серії «Пілот» відбулася на американському телеканалі The WB 16 жовтня 2001. Її подивилося близько 8,4 мільйонів глядачів. До 11 травня 2006 року на цьому каналі було показано 5 сезонів, що включають в себе 110 серій. 28 вересня 2006 серіал почав виходити на іншому американському каналі — CW.

В Україні перші два сезони серіалу показав телеканал «Інтер» 2004 року. У 2007 році почав демонструвати «Новий канал», на ньому було показано тільки перші 4-и сезони серіалу. А з 15 серпня 2011 року по 3 лютого 2012 року транслював телеканал «К1», за цей час було показано всі 10 сезонів серіалу. Серіал безліч разів номінувався на премію «Сатурн» у різних категоріях. У 2002 і 2006 роках отримував премію «Еммі» за «Найкращий монтаж звуку в серіалі».

Сюжет[ред. | ред. код]

У серіалі розкриваються деякі подробиці всесвіту фільмів про Супермена. У тому числі було показано вплив криптоніта на людей. За сюжетом усього серіалу йде становлення особистості Кларка Кента — він дізнається про свої здібності, будує відносини з однокласниками та друзями. Показана його перша юнацька любов до Лани Ленг.

Цікаво відзначити, що для серіалу характерно запрошення акторів, які вже раніше були задіяні в інших адаптаціях коміксів про Супермена. Так, виконавиця ролі Марти Кент Аннет О'Тул виконувала роль Лани Ленг у фільмі Супермен 3. Крістофер Рів, виконавець ролі Кларка/Супермена у фільмах про Супермена, виконав роль доктора Суон, який допоміг Кларку у вивченні Криптона. Марго Кіддер зіграла помічницю доктора Суон, в оригінальній тетралогії грала роль Лоїс Лейн. Крім того, виконавець ролі Зода у фільмах, Теренс Стамп озвучує біологічного батька Кларка, Джор-Ела. Як запрошені зірки з'являлися актори серіалу «Лоїс і Кларк: Нові пригоди Супермена»: Дін Кейн, що грав Супермена, в ролі Куртіса Кнокса і Тері Хетчер, що грала Лоїс Лейн, в ролі Елли Лейн — матері Лоїс Лейн.

За угодою про авторські права, в серіалі забороняється називати Кларка Кента Суперменом і використовувати атрибутику Супермена (наприклад, його знаменитий плащ). У той же час, починаючи з 6 сезону, в кадрі вільно фігурує нагрудний символ «S» Супермена (представлений на кристалах проти Фантомів), що замінюється раніше на цифру «8» (спочатку як радіаційний шрам, потім як виріз ножем). У дев'ятому сезоні Кларк Кент одягає тренувальний костюм з сірим символом S, який служить відсиланням до траурного чорного костюма Супермена. Замість плаща — пальто Лекса Лютора. Наприкінці 9 сезону Кларк отримує від своєї матері новий костюм, ідентичний костюму Супермена з коміксів, але в десятому сезоні носить інший, що складається з синьої футболки та червоної куртки з символом «S». До того ж в серіалі про майбутнє Кларк все-таки названий Суперменом в газетній статті.

A white billboard with blue ribbon painted around the edges. In the ribbon, the words «Cloverdale Town Centre» appear in yellow surrounding two bannders. The top banner reads, «Destination Cloverdale», while the bottom reads «Home of Smallville».
The Cloverdale welcome sign.

У серіалі, на відміну від фільмів про Супермена, Лекс Лютор спочатку був не ворогом Кларка Кента, а одним з його найкращих друзів. Лише з часом (з кінця 4-го сезону) починається переродження Лекса в людину, яка прагне світового панування. У 8 сезоні він гине. Проте надалі з'являються натяки, що це було підлаштовано, і Лекс живий. Крім того, в 10-му сезоні з'являються його старий і маленький клони.

Через рішення Warner Brothers про жорстку політику щодо персонажів DC Comics, очікуваний багатьма Брюс Уейн в серіалі не з'явися, оскільки це буде суперечити фільму Бетмен: Початок. На його заміну ввели Зелену Стрілу. Крім того, в останні два сезони серіал став свого роду «лакмусовим папірцем» для екранізації персонажів DC Comics. У ньому все частіше вводяться посилання до цього всесвіту, чому служать поява Марсіанського Мисливця, Аквамена, Кіборга, Імпульсу (четверта людина, яка пізніше надіне маску супергероя Флеша), Чорної Канарки, Легіону. Так наприклад у восьмому сезоні розповідається про те, як Легіон отримав Брейніака 5 (число — номер версії), який пізніше став у його ряди. У дев'ятому сезоні показали JSA (Товариство Справедливості Америки). Крім того, як правило, серіал дотримується максимально можливого реалізму, наскільки дозволяють комікси. В рамках 9 сезону знято двогодинний телефільм «Смолвіль: Абсолютна справедливість», де «бета-версія» Ліги Справедливості зустрічається з Товариством справедливості Америки — створеної в 70-х роках групою надлюдей. Крім того у фіналі 9 сезоні відбувається об'єднання Ліги та Суспільства Справедливості. У 10-му сезоні Хлоя згадує про те, що зустріла двох особливих людей, схожих з Кларком — Білліонера, який використовує технічні засоби для розслідування і Дівчину з ласо. Це посилання на Бетмена і Диво-жінку.

Персонажі[ред. | ред. код]

Персонаж Актор
Кларк Кент Том Веллінг
Лана Ленг Крістін Кройк
Лекс Лютор Майкл Розенбаум
Хлоя Салліван Еллісон Мек
Піт Росс Сем Джонс III
Марта Кент Аннет О'Тул
Джонатан Кент Джон Шнейдер
Лайонел Лютор Джон Гловер
Вітні Фордмен Ерік Джонсон
Лоіс Лейн Еріка Дюранс
Джиммі Олсен Аарон Ешмор
Олівер Квін / Зелена стріла Джастін Хартлі

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]