Мельхіор Лехтер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мельхіор Лехтер
нім. Melchior Lechter

Народження 2 жовтня 1865(1865-10-02)[1][2][…] або 20 жовтня 1865(1865-10-20)[4]
Мюнстер, Королівство Пруссія
Смерть 8 жовтня 1937(1937-10-08)[1][2][…]
  Рарон
Країна  Німецька імперія
Діяльність художник, друкар, графік
Брати, сестри Anna Lechterd
Роботи в колекції Національна галерея мистецтв і Музей мистецтва та історії культуриd

CMNS: Мельхіор Лехтер у Вікісховищі

Мельхіор Лехтер (нім. Melchior Lechter; 2 жовтня 1865, Мюнстер, Пруссія — 8 жовтня 1937, Рарон, Швейцарія) — німецький художник, графік, ілюстратор і вітражист, представник югендстилю.

Життя та творчість[ред. | ред. код]

Мельхіор Лехтер вже в юні роки проявляє обдарованість як художник. Цікавиться також музикою Ріхарда Вагнера і Ференца Ліста, філософськими роботами Артура Шопенгауера і Фрідріха Ніцше. У 14-річному віці починає вивчати живопис по склу. Відвідує заняття з малювання, графіки і дизайну в мюнстерській Художній школі.

У 1884 році їде в Берлін і вступає до місцевого Університету мистецтв, паралельно займаючись розписом по склу. У 1894 році відбувається перша виставка робіт Лехтера, після якої до нього приходить визнання. Особливе значення для художника мало знайомство з поетом Стефаном Ґеймом, яке перейшло в тісну дружбу. Лехтер оформлює кілька збірок поета, що вийшли друком у видавництві Georg Bondi Verlag.

У 1896 році проходить перша виставка малюнків по склу. До найбільш відомих з них можна віднести два вітражі на вікнах спальні художника на тему Трістана та Ізольди. У тому ж році він отримує замовлення на створення вітражів для церкви св. Симеона і так званого «Першого романського будинку» в Берліні. У 1898 році на замовлення меблевого фабриканта Якоба Палленберга Лехтер оформлює «зал Палленберга» у Музеї прикладного мистецтва, відкритому у Кельні.

За численні заслуги в мистецтві декорації художник був нагороджений Великою премією на Всесвітній виставці у Парижі.

У 1906 році Лехтер вступає в Теософське товариство Адьяр. У 1907 році отримує від влади провінції Вестфалія замовлення на дизайнерські роботи (створення вітражів) для нового приміщення Вестфальського музею в Мюнстері. Під час презентації цієї роботи в 1910 році у стінах музею проходить також перша велика ретроспективна виставка Мельхіора Лехтера. У 1923 році Лехтер дарує цьому музею своє творчу спадщину.

У вересні 1910 році художник разом з Карлом Вольфскелем їдуть в подорож до Індії. Впродовж п'яти місяців вони відвідують Цейлон, Мадрас і Бенгалію (річку Адьяр, місце поклоніння Теософського товариства Лехтера). Записки і щоденник з цієї подорожі, з ілюстраціями автора, згодом були видані Лехтером в заснованому ним видавництві «Einhorn Presse» невеликим тиражем (333 примірники).

Художник помер у Швейцарії під час відвідин могили австрійського поета Райнера Марії Рільке.

Література[ред. | ред. код]

  • Georg Fuchs: Melchior Lechter. в: Deutsche Kunst und Dekoration 1 (1897—1898), S. 161—192.
  • Jürgen Krause, Sebastian Schütze (вид.): Melchior Lechters Gegen-Welten. Kunst um 1900 zwischen Münster, Indien und Berlin. Westfälisches Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte, Münster 2006, ISBN 3-88789-149-X .
  • Wolfhard Raub: Melchior Lechter als Buchkünstler. Darstellung, Werkverzeichnis, Bibliographie, Köln: Greven, 1969
  • Friedrich Wolters: Melchior Lechter. Hanfstaengel, München 1911 (з численними зображеннями робіт художника)

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]