Металург (стадіон, Бахмут)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Металург»
Повна назва Комунальний заклад спортивно-оздоровчого профілю «Стадіон «Металург» Бахмутської міської ради
Країна  Україна
Розташування Україна Україна, м. Бахмут, вул. Садова, 137
Побудовано 1949
Реконструйовано 2012
Власник Бахмутська міська громада
Покриття натуральний газон
Ціна 119,4 млн грн. (реконструкція)
Команда (-и) «Авангард» (Краматорськ)
Вміщує 4800 (стадіон)
800 (легкоатлетичний манеж)
Металург (стадіон, Бахмут) у Вікісховищі

Стадіо́н «Металу́рг» — футбольний і легкоатлетичний спортивний комплекс у місті Бахмут Донецької області.

Історія[ред. | ред. код]

Стадіон побудований у 1949 році. У 1984 році його було частково реконструйовано силами Артемівського заводу кольорових металів[1].

У 2003 році постановою Кабінету Міністрів України «Металургу» надано статус бази олімпійської та паралімпійської підготовки[1].

2004 року було розпочато реконструкцію стадіону. У 2009 році введено в експлуатацію легкоатлетичний манеж. Повна реконструкція стадіону завершена в грудні 2012 року. Вартість повної реконструкції стадіону склала 119,4 млн грн. 93 % від цієї суми надійшло в формі субвенції з державного бюджету, 4 % становили кошти обласного бюджету, 3 % — кошти міського бюджету[1].

За період з моменту введення легкоатлетичного манежу в роботу на базі комплексу проводилися спортивно-масові заходи міського, обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів з легкої атлетики, спортивних єдиноборств і футболу.

У 2018 році на «Металурзі» проходив Чемпіонат України з легкої атлетики серед молоді[2].

10 листопада 2020 року на стадіоні відбувся матч Першої ліги чемпіонату України з футболу, в якому господар поля краматорський «Авангард» з рахунком 0:3 поступився клубу «Гірник-Спорт» з Горішніх Плавнів[3][4].

У манежі проходили тренування олімпійської та паралімпійської збірних з легкої атлетики[1].

Стадіон після обстрілу 2022 року

11 липня 2022 року стадіон постраждав від обстрілу російськими військами[5].

Інфраструктура[ред. | ред. код]

Після реконструкції до складу спорткомплексу входять:

  • Легкоатлетичний манеж, який має трибуни місткістю 800 глядачів; бігові доріжки по колу 200 м; 8 доріжок по прямій 60 м з синтетичним покриттям німецького виробництва. Спорткомплекс має сектори для стрибків у довжину, висоту, з жердиною, для метання списа, диска, штовхання ядра, а також обладнання, яке дає можливість проводити тренувальний процес і змагання з боксу, кікбоксингу, важкої атлетики, настільного тенісу, різних видів боротьби (вільної, класичної, сумо та дзюдо). У манежі розміщені силові тренажери та кардіотренажери, його оснащено індивідуальною системою обігріву, кондиціювання та вентиляції. Легкоатлетичне ядро відповідає вимогам другої категорії Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій.
  • Стадіон, який має натуральне футбольне поле, оснащене автоматичною системою поливу, а також трибуни під дахом з пластиковими сидіннями на 4800 глядачів. У підтрибунних приміщеннях розміщені роздягальні, душові, санвузли, тренерські кімнати, гардеробна.
  • Чотирьохрівневий адміністративно-побутовий спортивний корпус, до складу якого входять: гардеробна, роздягальні, душові, туалети, побутові кімнати; відновлювальний центр: дві сауни, медичний центр; адміністративні приміщення; зал для конференцій; тренажерний зал 12×28 м; ігровий зал 38×22 м; пневматичний тир на 6 бійниць.
  • Комплекс відкритих спортивних майданчиків: футбольне поле розміром 44×22 м зі штучним покриттям; майданчики для пляжного волейболу, стрітболу; майданчик з антивандальним тренажерним обладнанням; зона для тренувань метальників.
  • Котельня, яка забезпечує спорткомплекс опаленням та гарячою водою.
  • Дві свердловини, які забезпечують стадіон технічною водою, в тому числі для поливу футбольного поля, а також підземна ємність для води на 100 м3.

Спортивний комплекс адаптовано для людей з інвалідністю[1].

Власники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Комунальний заклад спортивно-оздоровчого профілю «Стадіон «Металург» Бахмутської міської ради. bahsport.dn.ua (рос.). Архів оригіналу за 1 лютого 2021. Процитовано 1 лютого 2021.
  2. Чемпіонат України з легкої атлетики серед молоді. flado.dn.ua. Федерація легкої атлетики Донецької області. Архів оригіналу за 1 лютого 2021. Процитовано 1 лютого 2021.
  3. «Авангард» — «Гірник-Спорт» 0:3. pfl.ua. Професіональна футбольна ліга України. Архів оригіналу за 5 березня 2021. Процитовано 1 лютого 2021.
  4. Гірник-Спорт на виїзді обіграв Авангард. sportarena.com. 10 листопада 2020. Архів оригіналу за 8 лютого 2021. Процитовано 1 лютого 2021.
  5. Росіяни обстріляли стадіон “Металург” у Бахмуті — базу для олімпійських та паралімпійських чемпіонів (ФОТО, ВІДЕО). Вільне радіо. 11 липня 2022. Архів оригіналу за 11 липня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]