Множина великих тригонометричних сум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Множина великих тригонометричних сум — поняття теорії чисел — множина індексів, у яких перетворення Фур'є характеристичної функції заданої підмножини групи набуває досить великих значень.

Для зручності викладу далі у статті використовується скорочення МВТС, хоча воно не є загальноприйнятим.

Визначення[ред. | ред. код]

У класичному методі тригонометричних сум часто буває потрібно оцінити зверху значення модуля суми для деякої підмножини циклічної групи. Якщо ця сума має малий модуль за всіх , то з цього можна зробити висновки про рівномірність розподілу серед неперервних відрізків лишків за модулем . Це виконується, наприклад, для множини квадратичних лишків[1] (і взагалі степеневих лишків[2]), дискретних логарифмів послідовних чисел[3] або (для простих ) виразів вигляду , де  — обернений елемент відносно множення (суми Клоостермана)[4] .

Природно постає питання: якщо не для всіх розглянуті суми мають малий модуль, то для скількох цей модуль може бути дуже великим, і для яких саме наборів значень це може виконуватись? Наприклад, очевидно, що якщо це виконується для , то й для теж, але виникає питання існування інших таких загальних закономірностей, які залежать від природи множини .

Це питання широко розглянуто в адитивній комбінаториці, ідеєю якої і є виявлення закономірностей у структурі множин за мінімальних обмежень на них, а коефіцієнти Фур'є знаходять у ній широке застосування.

Визначення[ред. | ред. код]

Закономірності, що стосуються МВТС, розглядають, як правило, виходячи з двох параметрів — розміру основної множини та межі, за якою відокремлюють значення тригонометричних сум. Іноді для зручності межу на тригонометричні суми записують не в явному вигляді, а параметризують через її відношення до розміру множини (оскільки модуль суми, очевидно, ніколи не перевищує розміру множини). Через це, а також через відмінності нормування коефіцієнтів Фур'є, вирази у формулюваннях визначень і теорем у різних авторів можуть відрізнятися, але суть досліджуваних співвідношень залишається тією ж.

Нехай  — натуральне число, ,

Нехай також означає -й коефіцієнт Фур'є (не нормований) характеристичної функції .

Тоді множини великих тригонометричних сум з параметром визначаються (з точністю до параметра ) як

[5]

Деякі прийоми вивчення[ред. | ред. код]

Наближення функції множиною[ред. | ред. код]

Для побудови прикладів множин, які мають МВТС з тими чи іншими властивостями, часто будують функції, які мають відповідні коефіцієнти Фур'є, а потім на цій підставі констатують існування множин, коефіцієнти Фур'є яких не сильно відрізняються від коефіцієнтів цих функцій[6][7][8]. Підстави для цього дає така лема, доведення якої перегукується з загальною лінійно-алгебричною ідеєю і виходить за рамки науки про МВТС:

Якщо , то існує множина розміру така, що [9]

Зміна індикаторної функції при фільтруванні коефіцієнтів Фур'є за різними значеннями

Фільтрування коефіцієнтів Фур'є[ред. | ред. код]

Для виведення загальних тверджень про МВТС деяких множин зручно використовувати[10] функції, утворені з індикаторної функції множини фільтруванням коефіцієнтів Фур'є за цією МВТС, тобто таку функцію , що

Виявляється, що в таких функцій більша частина суми значень також концентрується в .

Властивості[ред. | ред. код]

Розмір[ред. | ред. код]

З рівності легко виходить. що .

Для деяких значень ця оцінка досить точна за порядком зростання.

Приклад — квадратичні лишки[ред. | ред. код]

Якщо  — множина квадратичних лишків за простим модулем , , то для оцінка перетворюється на нерівність близьку до .

За допомогою конструкції вигляду цю ідею можна узагальнити на МВТС із меншою відносно модуля межею на значення суми. При цьому між оцінкою та реальним розміром МВТС утворюється та сама різниця.

Приклад — послідовні числа[ред. | ред. код]

У прикладі з квадратичними лишками величина близька до фіксованої. Щоб знайти приклади із довільною величиною , достатньо розглянути множину , де .

Тоді (тобто напрямки векторів, відповідних , обмежені досить вузьким кутом) і тому , так що правильна оцінка знизу . Більш того, оскільки , то правильно навіть, що .

Однак при оцінка зверху перетворюється на нерівність .

Виходить що та оцінка зверху також точна до множення на сталу.

Структура[ред. | ред. код]

Ступінь структурованості МВТС у різних сенсах можна оцінити досить точно, коли вони досить великі. У разі коли вони мають малий розмір, МВТС можуть бути цілком довільними.

Адитивна енергія[ред. | ред. код]

З одного боку, МВТС допускають нижню оцінку на адитивну енергію будь-якої своєї підмножини.

Якщо , то [10]

З іншого боку, за деяких додаткових (не надто сильних) умов на параметри існує множина , для якої правильна і верхня оцінка , причому [11]. Це говорить про те, що іноді МВТС можуть бути все-таки досить великими та безструктурними одночасно.

Побудова

Для побудови використовують множину , яка має особливим способом посилену властивість дисоціативності.

Саму множину визначають як об'єднання зсувів різних арифметичних прогресій із різницями , причому зсуви вибирають так, щоб кожна нова прогресія, що додається до множини, мала з уже побудованою множиною якнайменший перетин.

МВТС такої множини містить об'єднання такої ж кількості інших арифметичних прогресій (що дозволяє говорити про її великий розмір) і водночас сама міститься в об'єднанні тих самих арифметичних прогресій, лише подовжених в обидва боки (а це дозволяє із загальних комбінаторних міркувань вивести, що її адитивна енергія не велика).

У випадку, коли має найбільший можливий розмір, ці оцінки (якщо першу розглядати для ) збігаються з точністю до сталої, яка залежить від . Тобто, для досить широкого класу значень параметрів існують множини, міра структурованості МВТС яких визначена майже однозначно, причому їхні МВТС виявляються тим більш безструктурними, чим більше в них елементів (чим більша різниця між і ).

Адитивна розмірність[ред. | ред. код]

Інша досліджувана характеристика — адитивна розмірність МВТС, тобто розмір найбільшої дисоціативної множини, що міститься в ньому. Далі цю величину позначено як .

Чанг 2002 року довела, що [12][13]. Основу доведення становило застосування нерівності Рудіна до функції, утвореної з індикаторної функції множини фільтруванням коефіцієнтів Фур'є .

Разом з тим, Грін 2003 року показав, що за умов

існує множина , для якої [14][7].

Тобто, розглядаючи досить великі значення сум, адитивну розмірність МВТС можна оцінити досить точно.

Довільність[ред. | ред. код]

Якщо МВТС досить мала, порівняно зі своїм найбільшим можливим розміром, то загальна оцінка на адитивну енергію виявляється тривіальною, тобто не дозволяє нічого сказати про внутрішню структуру множини.

Виявляється, що в цьому випадку про неї нічого сказати і не можна — тобто довільна множина може бути малою МВТС.

Теорема (Шкредов)

Якщо

то і [6]

Основним обмеженням тут є  — інші зумовлені загальною природою тригонометричних сум.

Обмеження на розмір можна ослабити до , якщо додати умову на те, що має деяку властивість, яка є варіацією дисоціативності[15].

Зв'язок між МВТС різних множин[ред. | ред. код]

МВТС множин розміру (половина розміру групи) у певному сенсі покривають структуру решти МВТС.

Теорема (Грін)

Якщо , то для будь-якого існує таке, що і [8]

Узагальнення[ред. | ред. код]

МВТС можуть вивчатися не тільки для циклічних, але й для будь-яких груп, якщо правильно узагальнити поняття коефіцієнта Фур'є[16].

Наприклад, для будь-кого та множини її -МВТС містить у собі підгрупу розміру (останній вираз означає тетрацію)[17].

Застосування[ред. | ред. код]

Чанг застосувала оцінки на адитивну розмірність МВТС для поліпшення оцінок у теоремі Фреймана[13].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сегал, 1946, с. 151.
  2. Сегал, 1946, с. 159—160.
  3. Сегал, 1946, с. 163.
  4. Королёв, 2016, с. 81—82.
  5. Шкредов, 2008, с. 161.
  6. а б Шкредов, 2007, с. 109, речення 2.1.
  7. а б Грин, 2003, с. 131—133, леми 3.2, 3.3.
  8. а б Грин, 2003, с. 129, лема 2.3.
  9. Грин, 2003, с. 129, лема 2.2.
  10. а б Шкредов, 2008, с. 163, теорема 5.
  11. Шкредов, 2007, с. 118, теорема 2.11.
  12. Шкредов, 2008, с. 162, теорема 1 (без доведення).
  13. а б Чанг, 2002.
  14. Шкредов, 2008, с. 162, теорема 4 (без доведення).
  15. Шкредов, 2007, с. 112, пропозиція 2.9.
  16. Шкредов, 2007, с. 108.
  17. Грин, 2005, с. 345, теорема 2.1.

Література[ред. | ред. код]