Можар Володимир Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Володимир Іванович Можар
Народився 6 липня 1901(1901-07-06)
Російська імперіяс. Березівка, Коростишівського району на Житомирщині
Помер 9 листопада 1937(1937-11-09) (36 років)
Місце проживання УкраїнаКиїв, Україна
Країна Україна Україна
Національність українець
Діяльність математик
Alma mater Житомирський педагогічний інститут, Київський інститут народної освіти
Галузь математика
Заклад Національний університет харчових технологій
Вчене звання професор
Науковий ступінь Кандидат фізико-математичних наук
Відомий завдяки: Організатор кафедри математики Київського інституту цукрової промисловості.

Можар Володимир Іванович (6 липня 1901, с. Березівка, Коростишівського району на Житомирщині, Російська імперія.)  — український математик, Кандидат фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри вищої математики КТІХП у 19301937 р.р. Організатор кафедри математики Київського інституту цукрової промисловості.

Біографія[ред. | ред. код]

Можар Володимир Іванович народився 6 липня 1901 р.в с. Березівка, Коростишівського району на Житомирщині

У 1925 р. — закінчив Житомирський педагогічний інститут, після цього отримав спеціальну математичну підготовку в Київському інституті народної освіти.

У 19271930 рр. проходив аспірантський стаж на науково-дослідній кафедрі ВУАН під керівництвом М. П. Кравчука і Крилева М. П., вивчав теорію пружності, займався розв'язуванням диференціальних та інтегральних рівнянь, теорією функцій комплексної змінної.

27 квітня 1937 року в Москві його заарештували органи НКВС як «активного участника украинской национал-фашистской террористической организации». Під надзвичайно суворим конвоєм його доправили через кілька днів до Києва. Зразу було проведено детальний обшук в його квартирі. Окрім «націоналістичної літератури» математичної літератури, знайшли твори М.Хвильового, В.Винниченка, «Листи на Наддніпрянську Україну» М.Драгоманова і інші «крамольні» книги, Усі їх органи НКВС вилучили й згодом розглядали в справі як доказ причетності В. І. Можара до ворожої організації та свідчення про «націоналізм» його світогляду. Почалася серія допитів. В справі нема ніяких документів про належність Володимира Можара до ворожих організацій. Як доказ того, що професор В. І. Можар є націоналістом, наводяться дані про те, що в 19171918 роках він був членом і організатором товариства «Просвіта» в середніх школах Житомира. На початку жовтня справу В.І Можара з недоведеними звинуваченнями «в активном участии в украинской национал-фашисткой организации» було передано на розгляд трійки при Київському обласному управлінні НКВС, яка винесла йому 19 жовтня 1937 р. вирок — розстріл.

У справі знаходиться жовтий маленький аркушик з записом: «Постановление Тройки УНКВД от 19 октября м-ца 1937 г. о расстреле Можара В. И. приведено в исполнение 9 ноября 1937 года в 24.20. Комендант ст. лейтенант госбезопасности Шашков». Тут немає помилок: дійсно жахливе слово «Тройка» «шанобливо» написано з великої літери, а біля прізвища лейтенанта немає навіть ініціалів. Аналогічна доля була запрограмована і «націоналістові» академіку ВУАН М.Кравчуку.

Місце його поховання на сьогоднішній день нікому не відоме. З серпня 1956 р. за клопотанням рідних справу В. І. Можара переглянуто, і він повністю був реабілітований Військовим трибуналом через відсутність складу злочину в його діях.

Як свідчать архівні документи, професор В. І. Можар був безмежно відданий українському народу. Він разом з академіком Кравчуком М. постійно і активно творили українську наукову математичну термінологію, впроваджували українську мову в навчальний процес, наполегливо боролись за стабільне функціонування у ВНЗ україномовного середовища.

Науковий доробок[ред. | ред. код]

Професор В. І. Можар досліджував теорію пружності й займався розв'язанням диференціальних рівнянь цієї теорії. Застосовував переважно методи теорії функції комплексного змінного (конформне відображення).

Основні наукові публікації[ред. | ред. код]

  1. В.Можар, О.Куриленко «До питання про швидкість кристалізації цукрози при випаровуванні за сталої температури» (Збірник наукових праць КХТІХП, Вид-во Наркомвнуторгу, Київ — 1935. с. 88-94).
  2. Вища математика: посіб. для студ. і самоосвіти. В 3-х ч. / М. Кравчук, П. Кас'яненко, С. Кулик, В. Можар, О. Смогоржевський — К. : Вид-во ВУАН, 1934. — 407 с.
  3. Кравчук М. Диференціальні рівняння та їх застосування в природознавстві й техніці / М. Кравчук, В. Можар. — К. : Вид-во ВУАН, 1934. — 184 с.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Науково-технічна бібліотека Національного Університету Харчових Технологій.
  2. Академія Наук Вищої Освіти України. Володимир Можар.